20. 04. 2024

Lidé z ČR poděkovali dopisem Merkelové a „milým“ Němcům za přijetí milionu migrantů

12. 9. 2017 14:11 | aktualizováno 12. 9. 2017 15:47 |

Lidé z Česka v nejnovější petici - těsně před volbami - poděkovali Angele Merkelové a "milým sousedům" Němcům za přijetí více než milionu migrantů a následnou stabilizaci situace v Evropě.

Skupina obyvatel ČR napsala formou petice děkovný dopis Angele Merkelové a „milým sousedům“ Němcům za přijetí více než milionu migrantů. V dopise tito lidé vyslovují uznání německé kancléřce za „nebývalé humanitární gesto“ a za to, že údajně napomohla ke stabilizaci Evropy.

Autorem petice je publicista František Kostlán. Petice vznikla minulý týden a podepsalo se pod ní 553 lidí žijících v České republice. Signatáři petice jsou mimo jiné i poslanec ANO Jiří Zlatuška či známá aktivistka a socioložka Jiřina Šiklová.

Řada petentů svá jména pod peticí skryla, zjevně v obavě z negativních reakcí tuzemské společnosti, která je většinově namířena proti přijímání migrantů.

V petici tato skupina mimo jiné vyjadřuje i radost nad tím, že předsedkyně CDU Angela Merkelová má opět velkou šanci na vítězství v blížících se německých parlamentních volbách a tedy i na opětovné zvolení do funkce předsedkyně německé spolkové vlády.

Vážená paní Angelo, milí sousedé, děkujeme vám.

„Ukázala jste tak, co odlišuje velké státníky od běžných politiků. Jsme proto rádi, že vaši voliči to cítí podobně jako my a mají ve vás i nadále důvěru,“ uvádí se v petici s názvem „Poděkování lidí žijících v ČR Angele Merkelové a německým občanům za přijetí válečných uprchlíků“.

Jeden ze signatářů petice Petr Uhl v komentáři vysvětlil, že cílem petice bylo poděkovat Merkelové za to, že v letech 2015 a 2016 přijali v Německu 1,2 milionu lidí hlavně ze Sýrie, Iráku, Afghánistánu a z dalších, afrických a asijských zemích.

„To poděkování je nejen chválou německé politiky založené na ochraně lidských práv a na demokracii. Je i uznáním, že bylo správné, když Němci, známí ve světě svou pořádkumilovností a ctěním zákazů a příkazů, potlačili svou spořádanost a dali přednost solidaritě, pro mne nejvýznamnější ze společných evropských hodnot, na nichž stojí i Evropská unie,“ konstatoval Uhl.

V kontextu celé migrační problematiky dále podotkl, že se „stydí za prezidenta Zemana, za ministra vnitra Chovance a bývalého prezidenta Klause“.

Uhl také odkazuje na Úmluvu o ochraně lidských práv a základních svobod, která podle něho „smluvně spojuje Českou republiku s Německem“.

„Toto pouto lidských práv a demokracie je pevnější než společný trh a Němci je berou vážně,“ uvedl Uhl.

Ve skutečnosti však tato Úmluva neřeší problematiku uprchlíků. Pouze přiznává cizincům s povolením k pobytu právo na přezkum svého vyhoštění…  Povoluje dokonce i vyhošťování cizinců a to i bez soudního procesu. (sfr)


Fakta o migraci do Německa dokazují, že představy signatářů děkovné petice Angele Merkelové vycházejí spíše z přání dotyčných signatářů, než z reálných dat o situaci v Německu…
Vybraná fakta o migraci do SRN:  

  • Z celkem 745 tisíc žádostí o azyl v roce 2016 jich Německo zamítlo 28,6 %. Status uprchlíka získalo jen 42,1 % žádostí. Zbylé části byla poskytnuta humanitární ochrana bez nároku na získání statutu uprchlíka. Drtivá část migrantů tedy měla být z Německa vyhoštěna (ale ve skutečnosti nebyla a pohybuje se neznámo kde).
  • Největší část migrantů tvořili skutečně Syřani (tedy osoby ze země, kde reálně probíhala válka): 268 tisíc osob.

S migrační vlnou se však do SRN dostalo velké množství osob ze zemí, kde se žádný podobný válečný konflikt nekonal ani nekoná… Do Německa mimo jiné přišlo:

  • 17 tisíc Albánců
  • 12 tisíc Rusů
  • 27 tisíc Íránců
  • 16 tisíc Pákistánců, …

 

  • Genderové složení migrantů, kteří přišli do Německa, je krajně nevyvážené a vysloveně antifeministické (přičemž genderová rovnost je ideovou základnou minimálně části signatářů děkovné petice):  

65,4 % migrantů jsou muži a jen 34,3 % tvoří ženy.

 


Fakta o Úmluvě:

Jeden z nejvýznačnějších signatářů děkovné petice kancléřce Merkelové, Petr Uhl, se odvolává na Úmluvu o ochraně lidských práv a základních svobod. 

Ve skutečnosti však Úmluva neřeší problematiku uprchlíků. Pouze přiznává cizincům s povolením k pobytu právo na přezkum svého vyhoštění…  Úmluva také povoluje vyhošťování cizinců i bez soudního procesu.

Článek 1 – Procesní záruky týkající se vyhoštění cizinců:
1. Cizinec, který má povolen pobyt na území některého státu, může být vyhoštěn pouze na základě výkonu rozhodnutí přijatého v souladu se zákonem a musí mít možnost:
a) uplatnit námitky proti svému vyhoštění;
b) dát přezkoumat svůj případ;
c) dát se zastupovat za tímto účelem před příslušným úřadem nebo před osobou nebo osobami tímto úřadem určenými.
2. Cizinec může být vyhoštěn před výkonem práv uvedených v odstavci 1 a), b) a c) tohoto článku, je-li takové vyhoštění nutné v zájmu veřejného pořádku nebo je odůvodněno zájmy národní bezpečnosti. 


 

Příloha: plný text petice

Poděkování lidí žijících v ČR Angele Merkelové a německým občanům za přijetí válečných uprchlíků

Vážená paní Angelo, milí sousedé,
chceme vám poděkovat za váš přístup k válečným uprchlíkům a zároveň vyslovit uznání nad způsobem, jakým jste se jich ujali.

Vy, vážená paní kancléřko, jste přijetím asi jednoho milionu uprchlíků dokázala udělat nebývalé humanitární gesto, čímž jste jednak pomohla lidem na cestě, jednak jste tím napomohla ke stabilizaci Evropy v její nelehké situaci. Příklonem k tradičním evropským hodnotám, mezi něž patří i solidarita s trpícími, jste riskovala svoji politickou kariéru. Ukázala jste tak, co odlišuje velké státníky od běžných politiků. Jsme proto rádi, že vaši voliči to cítí podobně jako my a mají ve vás i nadále důvěru.

A zároveň jste Evropanům dala naději, že euro-americký trend, spočívající ve směřování od demokracie k autoritářství a spjatý s nenávistí, má svoje meze.

A mezi vámi, vážení němečtí občané, se našly desetitisíce dobrovolníků, kteří pomáhali a pomáhají uprchlíkům v začátcích a podílejí se na jejich integraci. Obdivujeme vaši lidskost, odhodlání a vědomí, že namísto planého řečnění je třeba přiložit ruku k dílu.

Kéž by i v České republice byli státníci takového formátu a reakce veřejnosti byla obdobná.

Vážená paní Angelo, milí sousedé, děkujeme vám.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Státní dluh České republiky se na konci března zvýšil na 3,22 bilionu korun

19. 4. 2024

Státní dluh České republiky se letos do konce března zvýšil o 110 miliard korun na celkem 3,221 bilionu Kč. Oznámilo …

Prezident Petr Pavel vyplísnil Babišovo ANO za neochotu jednat o penzijní reformě

19. 4. 2024

Prezident Petr Pavel vyplísnil Babišovo ANO za neochotu jednat o penzijní reformě. Nejsilnější opoziční hnutí ANO se totiž nehodlá zúčastnit …

Rada Evropy označila Vladimira Putina za nelegitimního prezidenta Ruska

19. 4. 2024

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve …

Benzín i nafta v ČR během týdne opět zdražily. Cena benzínu už stoupla nad 40 Kč za litr

18. 4. 2024

Benzín i nafta v Česku během týdne opět zdražily, když průměrná cena benzínu už stoupla nad 40 korun za litr. …

Evropská inflace v březnu dále klesala: Nejvyšší je v Rumunsku, Česko má osmou nejnižší

18. 4. 2024

Inflace v Evropské unii v březnu dále klesala. Nejvyšší byla v Rumunsku a nejnižší v Litvě. Česko má osmou nejnižší …

Smlouva na dobu neurčitou nabízí flexibilitu. Na dobu určitou umožní lepší plánování

19. 4. 2024

LAMA energy radí zákazníkům, zda je pro ně při výběru dodavatele energií výhodnější smlouva na dobu určitou či neurčitou. Smlouva …

Šéfové zemí EU se shodli, že musí Ukrajině poskytnout systémy protivzdušné obrany

18. 4. 2024

Lídři států a vlád členských zemí EU se na mimořádném summitu EU v Bruselu shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy …

Den vstupu Česka do Evropské unie uzákonila Sněmovna za oficiální významný den

17. 4. 2024

Den vstupu Česka do Evropské unie uzákonila Poslanecká sněmovna za oficiální významný den. Poslanci schválili, že 1. květen bude v …

Ceny zemědělských výrobců v březnu klesly o více než 13 %, v průmyslu ceny stagnovaly

17. 4. 2024

Ceny tuzemských zemědělských výrobců v březnu meziročně klesly o 13,2 %, když ale meziměsíčně vzrostly o 3,2 %. Významně narostly …

Šichtařová na půdě Konzervativního institutu načrtla plán zásadní přeměny ekonomiky ČR

18. 4. 2024

Konzervativní institut uspořádal klubovou diskuzi na téma „Evropská ekonomika je v hluboké krizi“ s podtitulem „Jaká opatření jsou nutná pro …

Energetický srovnávač DEAP od ČS může být zavádějící: Nezaručuje výhodné nabídky

15. 4. 2024

Česká spořitelna nabízí svým zákazníkům externí aplikaci označovanou jako „energetický srovnávač“, který je však spíše jen marketingovým nástrojem několika vybraných …

Fiala jednal v Bílém domě s prezidentem Bidenem: Shodli se na aktivní pomoci Ukrajině

16. 4. 2024

Český premiér Petr Fiala jednal v Bílém domě s americkým prezidentem Joe Bidenem: Shodli se na aktivní pomoci Ukrajině, která …

... další články