Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Unipetrol chce investovat 3 miliardy do Spolany

Petrochemický holding Unipetrol chce investovat 3 miliardy Kč do neratovické chemičky Spolana, kterou loni koupil. Podnik také zvažuje zachování provozu nejstarší polyetylenové jednotky v Záluží u Litvínova. Tu měla původně nahradit nově budovaná jednotka za 8,5 miliardy.

Česká ekonomika rostla nejrychleji v EU

Česko s růstem HDP o 2,5 % si ve 2. čtvrtletí vedlo nejlépe ze zemí EU. Po ČR si nejlépe vedlo Švédsko, kde mezičtvrtletní růst dosáhl 1,7 %, dále Rumunsko  1,6 % a Nizozemsko 1,5 %. Celá evropská osmadvacítka rostla mezičtvrtletně v průměru tempem 0,7 %.

Ceny pohonných hmot v ČR stoupají

Pohonné hmoty od minulého týdne zdražily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stoupla proti minulé středě o 30 haléřů na 29,94 Kč/l. Nafta zdražila v průměru o 17 haléřů na 28,65 Kč/l.

Empresa Media a Médea se vrací podnikateli Soukupovi

Čínská společnost CEFC dokončila odchod z majetkové struktury společností Empresa Media a Médea. Podnik uplatnil své právo na vrácení akcionářského podílu (put opci) původnímu majiteli Jaromírovi Soukupovi. Na řízení obou firem se CEFC China nepodílí od poloviny března 2017, kdy její zástupci odešli z orgánů společností.

Seznam.cz založil novou firmu 

Internetový portál Seznam.cz chystá vlastní televizní kanál. Nabídne na něm veškerý video obsah, který zatím umísťuje pouze na internet. Zaregistroval proto novou firmu Seznam.cz TV, která se bude ucházet o vysílací licence.

(pel)