Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Pivovary Lobkowicz loni prohloubily ztrátu na 106 milionů

Pivovary Lobkowicz Group loni prohloubily ztrátu na 106 milionů Kč proti předloňským 83 milionům. Čistý obrat skupiny vlastnící 7 pivovarů se zvýšil na 1,25 miliardy Kč. Firmu ovládá prostřednictvím společnosti Lapasan čínská CEFC.

Mototechna prodala už 35 tisíc ojetých aut

Mototechna prodala za 5 let od svého obnovení v rámci skupiny autobazarů AAA celkem 35 tisíc zánovních a dražších ojetin. Průměrná cena jednoho vozu byla 407 tisíc Kč. Nejprodávanější jsou vozy Škoda Fabia či Octavia a Hyundai i30.

EPH kupuje německou elektrárnu na černé uhlí

Energetický a průmyslový holding podnikatele Daniela Křetínského (EPH) kupuje v Německu ztrátovou černouhelnou elektrárnu Mehrum. Na koupi zdroje o výkonu 690 megawattů se dohodl s dosavadními vlastníky Stadtwerke Hannover a BS Energy. EPH věří, že podnik dostane zpět do zisku.

Intel zatím nemusí platit miliardy za omezování konkurence

Společnost Intel zatím nemusí platit pokutu 1,06 miliardy eur (asi 27,6 miliard Kč) za zneužití dominantního postavení. Rozsudek Tribunálu zrušil Soudní dvůr. Pokutu společnosti vyměřila Evropská komise v roce 2009. Věc se vrací Tribunálu.

V ČR je celkem 740 supermarketů

Na českém trhu působí celkem 740 supermarketů, 659 prodejen diskontů s potravinami a 317 hypermarketů. V roce 2017 přibylo v ČR 21 nových prodejen potravinářských řetězců. Trhu dominují zahraniční řetězce.

(pel)