Severní Korea provedla další test vodíkové bomby. Kim Čong-un osobně provedl inspekci miniaturizované vodíkové bomby.

Kimova Severní Korea úspěšně otestovala vodíkovou bombu. Šlo zřejmě o pětkrát silnější bombu, než byla ta, kterou v roce 1945 použily USA na zničení japonského Nagasaki. Oficiální zdroje KLDR uvedly, že vodíkovou bombu dokáží umístit do svých mezikontinentálních raket, schopných zasáhnout území USA. Spojené státy reagovaly vyjádřením, že jsou připraveny bránit Japonsko i za použití svých jaderných zbraní proti KLDR. 

Podle severokorejské státní televize byl test vodíkové bomby „naprosto úspěšný“. Cílem testu bylo prověřit přesnost při výrobě vodíkové bomby, již lze umístit do mezikontinentální střely. V prohlášení televize byl test označen za „smysluplný“ krok v jaderném zbrojním programu.

Nedělní test severokorejské vodíkové bomby potvrdilo i Japonsko. To už oproti testu protestovalo u velvyslanectví KLDR v Pekingu. Japonsko test považuje za „krajně neodpustitelný“. Premiér Šinzó Abe prohlásil ještě před vyhodnocením otřesů, že jaderný pokus by byl naprosto nepřijatelný.

Jaderný pokus KLDR zaznamenala i Jižní Korea. Podle předsedy parlamentního branného výboru šlo zřejmě o nálož o síle 100 kilotun, což je pětinásobek bomby svržené v roce 1945 na Nagasaki.

Podle Americké geologické agentury USGS byl test prováděn v prakticky nulové hloubce. Jihokorejská armáda uvedla, že otřes byl zaznamenán v hornaté izolované provincii Hamgjong, kde se i v minulosti konaly ostatní jaderné pokusné výbuchy.

Podle Číny osm minut po prvním podezřelém otřesu přišel druhý otřes o síle 4,6. Zřejmě šlo o zřícení tunelů, v kterých byla bomba uložena.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un už během soboty provedl inspekci miniaturizované vodíkové bomby, kterou je možné upevnit na novou balistickou mezikontinentální raketu. Zdůraznil přitom, že všechny komponenty pumy byly vyrobeny v KLDR.

KLDR až do neděle provedla pět ověřených jaderných testů v letech 2006, 2009, 2013 a dva v loňském roce. Rovněž provedla sérii zkoušek raket různého doletu.

Severní Korea musí být za dnešní jaderný test tvrdě potrestána. V neděli to po jednání státní bezpečnostní rady prohlásil jihokorejský prezident Mun Če-in, který žádá další mezinárodní izolaci KLDR a také uvalení nových sankcí ze strany Rady bezpečnosti OSN.

Čínské ministerstvo zahraničí v prohlášení vyzvalo Severní Koreu, aby své nesprávné kroky zastavila. Rovněž uvedlo, že se proto akcím Pchjongjangu rázně staví, nesouhlasí s nimi a rozhodně je odsuzuje. Peking také doporučil KLDR, aby se podřídil usnesením Rady bezpečnosti.

Jižní Korea v reakci zvažuje rozmístění nejmodernějších amerických taktických zbraní v zemi. (sfr)