Babišovo hnutí ANO zveřejnilo svůj program pro letošní volby do Poslanecké sněmovny. Mimo jiné opět slibuje "boj proti korupci a klientelismu". Sám Babiš čelí trestnímu stíhání za dotační podvod.

Babišovo hnutí „ANO, BUDE LÍP“ zveřejnilo volební program. Dosavadní lídr předvolebních průzkumů v něm slibuje slučování ministerstev, nezvyšování daní či uzavření vnějších evropských hranic a důslednou obranu proti nelegální migraci včetně boje s pašeráky. Vztah ANO k EU a k zavedení eura je v programu vymezen nejednoznačně.  

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se v programu zavazuje, že učitelům během čtyř let zvýší mzdy na 150 procent jejich současné výše. V rámci zajištění bezpečnosti plánuje výstavbu dalších jaderných bloků či udržení kontroly státu nad zásobami lithia.

V programu Babiš také oprášil téma korupce.

„Dál chceme bojovat proti klientelismu, korupci, nehospodárnosti a předraženým zakázkám, které okrádají nás všechny. Zákonem o whistleblowingu musíme ochránit oznamovatele korupce, protože korupce je zločin, za který musejí nést konkrétní lidé odpovědnost,“ uvedl v programu ANO.

Redukce ministrů

Hnutí plánuje snížit počet ministrů z 16 na 13. Chce zrušit funkci ministra pro vědu a výzkum a tuto agendu rozdělit mezi školství a průmysl. Slibuje také zrušit funkci ministra pro lidská práva a Legislativní radu vlády s tím, že jejich agendu přesune pod ministerstvo spravedlnosti.

Chce spojit ministerstvo životního prostředí s ministerstvem zemědělství, neboť „jejich agendy se v mnoha případech prolínají a dotýkají, to umožní operativnější fungování a rozhodování“.

ANO také zamýšlí snížit počet pracovníků úřadu vlády a jeho rozpočet na polovinu.

„Ministři budou efektivně pracovat. Soustředí se hlavně na Českou republiku a podobně jako senátoři a poslanci si nebudou dělat ze svých postů cestovní kancelář,“ uvedlo ANO v svém volebním programu.

Plánuje například také zavedení zaměstnaneckých výdajových paušálů, „které zvýší lidem mzdy“.

Euro jen v případě reforem EU

Prioritním zájmem ČR je podle programu ANO „pevné ukotvení ve fungující a akceschopné Evropské unii“.

„Přes nadnárodní instituce má ČR možnost většího vlivu na dění na kontinentu, než kdyby Evropu ovládaly pouze velké evropské státy,“ stojí v programu.

ANO tvrdí, že bude „prosazovat reformy vedoucí k zefektivnění aktivit Unie a odstranění zbytečné administrativní zátěže“.

„Chceme jasně rozlišovat, kde nám EU může pomoci, a kde si naopak lépe poradíme sami. Cílem je reformovat Unii tak, aby dělala méně, ale mnohem lépe,“ uvedlo hnutí v programu.

Stanovení konkrétního data přistoupení k euru musí podle programu ANO „odpovídat ekonomickým zájmům ČR, občanů a firem“.

„Aktivně podpoříme reformu eurozóny s cílem posílit hospodářskou a finanční stabilitu Evropy, tak aby to bylo v souladu se zájmy ČR“.

Bez ohledu na další vývoj v eurozóně je prý potřeba zajistit, „aby se neznevýhodnilo postavení států, které zatím euro nemají“.

„V případě, že se eurozóna v následujícím volebním období významně nereformuje, nebudeme euro přijímat,“ napsalo ANO do programu.

Teď nebo nikdy

„V těchto volbách jde o všechno. Je to první a poslední pokus začít zemi ne ve prospěch kmotrů a jejich kámošů, ale ve prospěch lidí. Mě neumlčí, mě nezastraší,“ uvedl Babiš k volebnímu programu, který je nazvaný „Teď nebo nikdy“.

Zavazuje se v něm například také k tomu, že nebude privatizovat zdravotnictví. „Jsme i nadále proti plošné privatizaci nemocnic,“ uvedlo ANO v programu.

Babiš a šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek v současné době čelí hrozbě trestního stíhání kvůli podezření z podvodu při získávání padesátimilionové evropské dotace na Čapí hnízdo. Poslanci příští týden rozhodnou, zda je vydají ke stíhání. (sfr)