Ministerstvo financí vybírá vozidla SUV pro účtenkovou loterii.

Stát shání pro Účtenkovku jako výhry automobily SUV. Značku a model vybere ministerstvo financí do půlky září. Mělo by se jednat o SUV s benzinovým motorem a nadstandardním vybavením v ceně do 400 tisíc korun. Informace přinesl deník Mladá fronta, ovládaný exministrem financí Andrejem Babišem.

Ministerstvo financí vypsalo soutěž na dodavatele aut pro úvodní kolo účtenkové loterie.

„Máme cenový strop 400 tisíc korun, do kterého se musí vysoutěžený typ vejít. Pokud by ale nějaký dodavatel v této ceně nabídl dražší vůz, protože by to vnímal jako dobrou reklamu, může se stát, že se v Účtenkovce bude soutěžit o ještě cennější vozy,“ uvedla Alena Schillerová, náměstkyně ministra financí pro daně.

Do limitu 400 tisíc se vejde hned několik aut, ale ne všechna z nich splňují požadované parametry – například Dacia Duster, Mazda CX-3, Opel Mokka X nebo Fiat 500X.

„Vozidla jsou zadavatelem specifikována, a proto se hodnotí na nejnižší nabídkovou cenu. Předpokládáme, že dodavatele budeme znát do 15. září,“ řekl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Měsíčně si lidé rozdělí 25 tisíc výher

Ministerstvo financí počítá každý měsíc s pěti hlavními výhrami – první ve výši 1 milión korun, ve druhém pořadí bude auto za 400 tisíc, třetí výhra má činit 300 tisíc, čtvrtá výhra 200 tisíc a pátá výhra 100 tisíc korun.

Větší část výher je pak rozložena následovně: 20 výher po 20 tisících Kč, 1000 výher po tisícikoruně a 20 tisíc výher po 100 Kč.

Resort plánuje ročně rozdat ceny za 65 milionů korun, čímž chce zajistit dostatečnou atraktivitu loterie.

Účtenkovka je prezentována jako nástroj, který má zvýšit účinnost fungování on-line kontroly podnikatelů, tedy systému elektronické evidence tržeb (EET). Podle ministerstva má zákazníky motivovat k přebírání účtenek, tím zvýšit efektivitu EET a podpořit řádný výběr daní.

(pel)