Země, které neplatí eurem, by podle Bohuslava Sobotky (ČSSD) mohly mít pozorovatelský status při jednáních eurozóny. Chce tak ovlivňovat zásadní rozhodnutí, jež eurozóna učiní.

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce být pozorovatelem v eurozóně. Podle předsedy vlády by ČR a další země, které neplatí eurem, měly mít pozorovatelský status při jednáních ministrů financí eurozóny. Jeho zavedení by prý posílilo vzájemnou důvěru mezi zeměmi uvnitř i vně zóny. Myšlenku představil Sobotka velvyslancům v projevu na začátku jejich pravidelné konference.

„Česká republika přišla s touto myšlenkou. Status by mohly mít země, které eurem neplatí, na jednáních zemí eurozóny. Uvidíme, jestli návrh získá širší podporu,“ řekl Sobotka.

Dalšími zeměmi, které neplatí eurem, jsou kromě východních států EU Švédsko a Dánsko.

Pozorovatelský status je v jiných oblastech spolupráce s EU běžný. O pozorovatelské pozici v rámci eurozóny se zmínil Sobotka poprvé již v minulém týdnu před jednáním s představiteli Slovenska, Rakouska a Francie.

Nyní upřesnil, že tak chce zabránit tomu, aby v eurozóně vznikala rozhodnutí, která budou mít dopad na Česko, ale to nebude mít možnost ovlivnit je.

O přeměně EU hovořili před velvyslanci také dva ministři zahraničí – český Lubomír Zaorálek (ČSSD) a portugalský Augusto Santos Silva (PS). Shodli se, že by obě země mohly spolupracovat na vytváření nové podoby Unie, protože mají podobné zájmy.

(pel)