USA pošlou do Afghánistánu další vojáky, aby v tamní válce zvítězily. Oznámil to prezident Trump. Slíbil také, že se USA již nebudou snažit přetvářet politickou situaci ve vzdálených zemí dle svých představ.

Donald Trump nedodržel svůj „izolacionistický“ předvolební slib o nezapojování amerických vojáků do zahraničních válek. Oznámil, že v rámci nové strategie pro Afghánistán a jižní Asii pošle více vojáků do Afghánistánu. Cílem je zabránit terorismu. USA již nebudou zveřejňovat počty vojáků ani své plány.

Radikální hnutí Taliban již v reakci na Trumpův projev pohrozilo dalším odporem proti Američanům.

„Pokud se Spojené státy nestáhnou z Afghánistánu, stane se naše země novým pohřebiště pro tuto velmoc,“ prohlásil Taliban s tím, že „dokud bude byť jen jeden americký voják“ v Afghánistánu, islamističtí povstalci budou pokračovat v džihádu (svaté válce) proti USA.

Americký prezident Trump na vojenské základně Fort Myer u Washingtonu uvedl, že zájmem Spojených států ve vztahu k Afghánistánu a Pákistánu je především zajistit, aby se tyto země nestaly útočištěm pro teroristy ohrožující USA.

Podle Trumpa jsou sice již Američané vyčerpaní „válkou bez vítězství“, ale nakonec prý v této válce zvítězí.

Trump přiznal, že původně chtěl vojáky z Afghánistánu (kde USA bojují již 16 let) co nejrychleji stáhnout. Od nástupu do funkce prezidenta však prý změnil názor.  V zemi by podle Trumpa po případném stažení vojáků vzniklo vakuum, které by „okamžitě vyplnili teroristé včetně radikálů z Islámského státu či al-Kajdy“.

Hlavním zájmem USA v dané oblasti tak bude zabránit teroristům, aby v Afghánistánu a Pákistánu nacházeli bezpečné útočiště. Cílem je také zabránit, aby se teroristům nedostali do rukou jaderné zbraně.

Zabíjet teroristy

Spojené státy se však prý již nebudou snažit  přetvářet vzdálené země podle svého obrazu, slíbil Trump. Hlavním cílem bude chránit USA a „zabíjet teroristy“.

Nová strategie v Afghánistánu nebude podle Trumpa založena na časových plánech, ale na podmínkách na bojišti. Nepřátelé se na rozdíl od minulosti podle něj nebudou dozvídat o amerických plánech dopředu, a moci tak vyčkávat. O počtu vojáků, kteří posílí stav americké armády v Afghánistánu, Trump hovořit odmítl.

V současnosti mají USA v Afghánistánu přibližně 8400 vojáků. V roce 2011 to bylo asi 100 tisíc vojáků.

„Nebudeme hovořit o počtech našich vojáků nebo o plánech dalších vojenských aktivit,“ řekl Trump. „Od nynějška nebudou naši strategii určovat svévolné časové plány, ale podmínky v terénu.“

Krátce po Trumpově proslovu oznámil americký ministr obrany James Mattis, že několik spojenců v NATO přislíbilo, že stejně jako USA navýší počet svých vojáků v Afghánistánu. Své vojáky má v Afghánistánu také Česká republika.

Válku v Afghánistánu zahájily USA v říjnu 2001 v reakci na teroristické útoky z 11. září téhož roku. Koalice vedená Spojenými státy svrhla vládu Talibanu, který poskytoval útočiště teroristům z organizace al-Kajda. (sfr)