Stát na základě rozhodnutí vlády odkoupí areál velkovýkrmny vepřů v Letech od společnosti AGPI. Cena, kterou daňoví poplatníci za tento obchod zaplatí, je tajná.

Daňoví poplatníci definitivně zaplatí odkoupení vepřína v Letech na Písecku tak, aby tento zemědělský podnik nenarušoval dále pietu vůči místu, kde v období druhé světové války stál romský koncentrační tábor. Odsouhlasila to vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). Cena, kterou za nákup nepotřebného vepřína poplatníci uhradí, je zatím tajná.

Areál velkovýkrmny vepřů v Letech stát odkoupí od společnosti AGPI.  Vláda schválila odkup areálu vepřína v Letech na Písecku na svém řádném zasedání. Informaci potvrdil ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD). Cena transakce má být zveřejněna až po podpisu kupní smlouvy.

O odkoupení vepřína jednal Chvojkův předchůdce ve funkci Jiří Dienstbier spolu s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL).

Premiér Sobotka uctil již v neděli 20. 8. 2017 památku obětí romského holocaustu v Hodoníně u Kunštátu.

Politici dlouhodobě považují za nevhodné, aby stál vepřín na místě, kde byl dříve romský koncentrační tábor.

Ten byl zprovozněn v srpnu 1940 jako takzvaný kárný pracovní tábor. V lednu 1942 se tento ještě s táborem v Kunštátu změnily na sběrné a v srpnu téhož roku byly v obou místech zřízeny koncentrační tábory.

Bohuslav Sobotka uctil položením věnce památku obětí na místě hromadného hrobu v místech bývalého romského tábora v Hodoníně u Kunštátu.

V táboře v Letech bylo zadržováno celkem 1308 Romů, z nichž 327 v táboře zahynulo a více než 500 bylo převezeno do vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Podle odhadů bylo nacisty zavražděno 90 procent českých Romů.

Vepřín v letech bude zbourán

Vláda jednomyslně rozhodla, že po odkoupení vepřína bude tento zbourána odstraněn.

„Není důstojné, aby na místě, kde zemřelo několik set obyvatel, z toho dvě třetiny kojenci a děti, stál prasečák,“ podotkl k tomu ministr pro lidská práva Jan Chvojka z ČSSD.

K odstranění velkovýkrmny vepřů v Letech má dojít na jaře roku 2018.

(sfr)