Poslanci prozatím nevydali předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli padesátimilionové dotaci na stavbu farmy Čapí hnízdo.

Sněmovní výbor prozatím Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání nevydal. Členové mandátového a imunitního výboru si pozvali oba politiky na 30. srpna. Poté by se měl výbor rozhodnout, zda doporučí jejich vydání kvůli padesátimilionové dotaci pro Čapí hnízdo. Existuje riziko, že o vydání nebude do začátku říjnových voleb rozhodnuto.

Jednání výboru může žádost o vydání trestního spisu zdržet. Celou záležitost komplikuje ještě Jaroslav Faltýnek, který je do 27. srpna na dovolené. Výbor se proto má sejít 30. srpna, což je šest dní před poslední schůzí sněmovny.

Je navíc pravděpodobné, že tehdy výbor ještě nerozhodne. Členové výboru za ANO mají před hlasováním různé požadavky: chtějí slyšet vyšetřovatele případu i státního zástupce, stejně jako chtějí vidět kompletní spis.

„Není to snaha nic oddalovat. Je snaha udělat co nejvíce kroků, abychom mohli rozhodnout,“ prohlásil František Petrtýl (ANO).

Vše se prý odvíjí od toho, zda státní orgány zprístupní výboru spis. Ale ani pak to nemusí být jednoduché. Úlohou výboru totiž není prošetřovat důkazy.

„Nás zajímá jen rovina politické imunity. Tedy zda se na tento případ vztahuje politická imunita,“ uvedl Jiří Dolejš (KSČM).

Podobně se vyjádřil i Stanislav Huml (ČSSD), který zdůraznil, že „Sněmovna ani výbor není soud“.

„Důkazy hodnotit nemá smysl. Pokud přijde nějakých tisíc stran, tak bude problém se v tom orientovat. Ale nevnímám to tak, že by lhůta byla nějak ohrožena,“ řekl.

Výbor je názorově rozdělený

Předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS) ale tvrdí, že se bude maximálně snažit, aby se na poslední schůzi sněmovny skutečně o vydání Babiše a Faltýnka hlasovalo. Zároveň uvedla, že na výbor pozve jak vyšetřovatele, tak státního zástupce.

Němcová požádá také o kompletní spis. Současně bude čekat, jak rozhodne státní zástupce o žádosti Babiše, aby se mohl do žádosti o vydání podívat. Pokud bude souhlasit, Němcová to Babišovi umožní.

Dosavadní názory členů mandátového a imunitního výboru však ukazují, že výbor bude názorově rozdělený. Zástupci ANO dávají najevo nesouhlas s postupem policie. A to už poté, co si pročetli žádost policie o vydání.

„Dělá to na mě velmi účelový dojem,“ prohlásil člen výboru za ANO Roman Procházka, podle kterého chce policie jednoznačně ovlivnit volby.

„O postupu policie mám stále větší pochybnosti,“ přidal se Radek Vondráček (také ANO).

Naopak například člen výboru za TOP 09 Martin Plíšek spíše podpořil policii v postupu proti Babišovi a Faltýnkovi.

„O detailech nemohu mluvit, ale obecně mohu říci, že policejní žádost je podle mě zpracovaná precizně a zodpovědně,“ prohlásil Plíšek.

I kdyby ale parlament oba politiky vydal, pro vyšetřování celého případu to nebude příliš mnoho znamenat. Pokud budou zvoleni v říjnu do nové sněmovny, opět získají imunitu. Žádost o vydání by tak musela proběhnout znovu.

(pel)