Česko podalo žalobu proti evropské zbraňové směrnici.

Česká republika podala žalobu na Evropskou komisi kvůli schválené evropské směrnici, které omezuje držení střelných zbraní. Země požaduje zneplatnění směrnice. Spolu s žalobou podalo Česko také návrh na odklad účinnosti směrnice, kterou by měly členské státy EU zavést do svých právních řádů nejpozději do poloviny září 2018. 

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) sdělil, že žalobu považuje za jedinou možnost ochrany před dopady směrnice.

„Takto masivní trestání slušných držitelů zbraní je pro nás nepřijatelné, protože zakazování legálně držených zbraní nemá žádnou souvislost s bojem proti terorismu,“ uvedl Chovanec.

Podle něj jde o nesmyslné rozhodnutí, které opět naruší důvěru lidí v EU.

„Implementace směrnice navíc může negativně ohrozit vnitřní bezpečnost ČR, protože velké množství zbraní by mohlo přejít na černý trh,“ dodal.

ČR argumentuje tím, že byly porušeny zásady přiměřenosti a právní jistoty. Směrnice je údajně diskriminační a zákonodárce jejím přijetím porušil své pravomoci.

Proti normě se v Česku zvedla vlna nevole

Změny by se dotkly téměř všech zhruba 300 tisíc držitelů zbrojních průkazů a také držitelů znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci.

Proti omezení držení zbraní a za odchod z EU demonstrovali na Václavském náměstí myslivci, majitelé zbraní, sportovní střelci nebo příslušníci ozbrojených složek.

Na plénu Evropského parlamentu směrnici zkritizoval i europoslanec Petr Mach.

Jste posedlí regulací. Dnes regulujte zbraně a klece pro králíky, zítra budete regulovat třeba internet. Pohár trpělivosti přetekl a má země už toho má dost,” řekl Petr Mach na plénu Evropského parlamentu.

Směrnici, kterou schválil Evropský parlament v polovině března, musí státy Unie zahrnout do svého vnitrostátního práva do 15 měsíců. Cílem normy je zabránit teroristům ve vyzbrojování.

Kritici ale tvrdí, že teroristé neútočí legálně drženými zbraněmi. Zároveň upozorňují na to, že směrnice je v rozporu s právem EU, protože zasahuje do vnitřních záležitostí státu.

(pel)