Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Ahold a Kaufland zaplatí tučné pokuty

Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 800 tisíc Kč pro Ahold, který provozuje prodejny Albert. Vyšší pokutu dostal řetězec Kaufland, který zaplatí 1,08 milionu Kč. Řetězce prodávaly nekvalitní, prošlé, plesnivé a špatně označené potraviny.

Vítkovice Power Engineering půjdou do konkurzu

O přeměně z reorganizace rozhodl soud na návrh vedení firmy. Majetek podniku by se tak měl co nejdříve prodat a rozdělit mezi věřitele. Firma má nyní 800 zaměstnanců.

Šéf Samsungu může jít na 12 let za mříže

Jihokorejský prokurátor žádá pro dědice skupiny Samsung I Če-jonga 12 let vězení za zpronevěru a korupci. Če-jong čelí obvinění z úplatků, které mu údajně pomohly zvýšit kontrolu nad firmou v obří korupční kauze. Kvůli skandálu byla sesazena i prezidentka Pak Kun-hje.

Růst průmyslu v červnu výrazně zpomalil

Průmyslová výroba v ČR v červnu 2017 zpomalila meziroční růst na 2,2 procenta. Dařilo se výrobě aut, pryžových a plastových výrobků a kovovýrobě. Pokles naopak zaznamenaly výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla, těžba a výroba ostatních dopravních prostředků.

Bitcoin vystoupil na nový rekord

Hodnota bitcoinu po měsíci turbulencí v pondělí vystoupila na nový rekord. Podle webu Coindesk Bitcoin dosáhla 3 398,57 dolaru (v přepočtu asi 75 200 Kč), přičemž hranici 3 000 dolarů poprvé překročila o tomto víkendu.

(pel)