Jednotlivé resorty bojují s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO) o peníze ze státního rozpočtu pro rok 2018.

Ministři bojují se šéfem státní kasy Ivanem Pilným (ANO) o navýšení peněz ve státním rozpočtu na rok 2018. Přidat chtělo například zdravotnictví, které požadovalo navýšení rozpočtu o téměř 4 miliardy. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) přišel s požadavkem na 280 milionů korun, nakonec se bude ale muset spokojit s 210 miliony.

Podle Brabce je výsledkem jednání rozumný kompromis. Přidané peníze chce ministr využít hlavně na dotační program péče o krajinu. V něm jsou podle něj tisíce malých projektů, například na ruční kosení vzácných luk.

Další peníze použije jako kompenzace pro státní podniky nebo i zemědělce, kterým je hospodářská újma kvůli ochraně přírody hrazena státem.

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) chtěl navýšit rozpočet zdravotnictví na příští rok o 3,708 miliardy korun proti prvnímu návrhu. Výsledná dohodnutá částka 2 miliardy ještě není schválená, podle Ludvíka je „ořezaná na kost“.

Ludvík nyní musí definovat priority ve svém rezortu, následný návrh rozpočtu předá Pilný vládě. Ta bude muset rozhodnou o prioritách státu, protože na všechno peníze nebudou, aby se zvládnul schválit plánovaný 50miliardový schodek.

Marksová může poslat 822 milionů z úřadů práce na sociální služby

Pilný jednal rovněž s předsedkyní Asociace krajů ČR Janou Vildumetzovou (ANO). Podle něj může ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) poslat krajům 822 milionů korun z nevyčerpané rezervy úřadu práce na zvýšení platů v sociálních službách.

Marksová ale koncem července po diskusi s Pilným uvedla, že peníze, které nevyčerpal úřad práce, by měly zůstat na úřadu práce.

Pilný však dnes oponoval, že jde čistě o její rozhodnutí.

„Bude s tím nakládat tak, jak uzná za vhodné. Je zcela na jejím rozhodnutí, zda těch 800 milionů do krajů prostě dá. Je to možné zprocesovat,“ řekl Pilný.

Další peníze jí ministr financí nedá. Na účtu úřadu práce bylo podle ministra ještě nedávno 4,3 miliardy korun.

„Budu znovu apelovat na paní ministryni, aby udělala ten krok a těch 822 milionů krajům poslala,“ řekla Vildumetzová.

(pel)