Přebytek státního rozpočtu ČR ke konci července 2017 stoupl na 25 miliard korun. Příjem peněz z EU klesl meziročně o zhruba 77 miliard korun.

Státní rozpočet České republiky je v roce 2017 v přebytku 25 miliard korun. Státní kasa k tomu nepotřebovala ani dotace Evropské unie. Eurodotace byly za prvních sedm měsíců roku 2017 nižší o 76,7 miliardy korun než loni. Vyplynulo to z informací zveřejněných ministerstvem financí.

Po očištění příjmů i výdajů o evropské peníze skončil rozpočet letos ke konci července s přebytkem 5,6 miliardy korun a loni ke konci července ve schodku 8,4 miliardy korun.

„Domníváme se, že čerpání evropských peněz bude muset ve zbytku letošního roku a především v příštím roce výrazně zrychlit. Do konce roku 2018 totiž musí stát vyčerpat zhruba 80 miliard korun z operačních programů schválených v roce 2015, jinak o tyto peníze přijde,“ uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Podle něj Česko čeká nová investiční vlna, ale zároveň to představuje riziko ve směru hlubšího schodku rozpočtu v příštím roce. Peníze EU totiž přitékají zpětně s určitým zpožděním.

Schválený schodek je 60 miliard korun

Ke konci července příjmy rozpočtu meziročně klesly o 25 miliard na 737,3 miliardy korun.

Výdaje stouply o 25,5 miliardy na 712,3 miliardy korun.

Celkové daňové příjmy bez sociálního zabezpečení stouply meziročně o 27,4 miliardy na 387,5 miliardy korun.

Výběr spotřebních daní včetně tzv. energetických daní a odvodu z elektřiny ze slunečního záření stoupl o 2,6 miliardy na 86,7 miliardy korun. Inkaso daní z příjmů právnických osob dosáhlo 65,4 miliardy Kč, což znamenalo meziroční růst o 2,3 miliardy korun.

Nejvíce peněz je v rámci běžných výdajů každoročně vynakládáno na sociální dávky. Koncem července na ně šlo 305,4 miliardy korun, což je meziroční růst o 10,6 miliardy korun. Na tom se podílely zejména výdaje na důchody s růstem o 9 miliard korun.

Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 60 miliard korun.

(pel)