Okamurova SPD tvrdě odsoudila protiruské sankce, které schválily Spojené státy.

Hnutí SPD Tomia Okamury považuje Spojené státy za největší nebezpečí pro světový mír. Okamurovci tvrdě kritizovali protiruské sankce, které schválil Kongres a podepsal americký prezident Donald Trump. 

„SPD považuje nové protiruské sankce přijaté Senátem USA za nebezpečné vyhrocení politické situace ve světě. Je zcela bezprecedentní, že sankční zákon omezuje i pravomoci prezidenta USA o sankcích rozhodovat,“ uvedl předseda hnutí Tomio Okamura.

Upozornil také, že podle něj je politika USA hlavním nebezpečím pro světový mír.

„Odmítáme, aby Česká republika byla poslušným poskokem USA v této politice,“ dodal.

Nové americké sankce jsou zaměřené na ruskou energetiku, finanční sektor, železniční i námořní dopravu a těžební odvětví.

Příslušný zákon dává Trumpovi možnost uvalit sankce na libovolné společnosti, včetně těch evropských, podílející se na budování či provozu plynovodů a ropovodů, které se nacházejí na ruském území nebo směřují z Ruska do dalších zemí.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker už varoval USA, že Unie obratem zareaguje na chystané americké sankce proti Rusku, pokud budou ohrožovat energetickou bezpečnost Unie. Proti připravovaným restrikcím se ohradila také Francie a Rakousko.

Brusel se rovněž obává, že americká odvetná opatření ohrozí budování plynovodu Nord Stream 2. Ten měl přivádět zemní plyn z Ruska do Německa.

Opatření USA by navíc mohla poškodit i další evropské firmy.

(pel)