Slovensko prý přijme 60 uprchlíků v rámci kvót, uvedla EU. Podle slovenské vlády se ale jedná o dezinformaci.

Slovenský premiér Robert Fico údajně podle Bruselu kývl na přijmutí 60 uprchlíků. Podle slovenského ministerstva vnitra však jde o dezinformaci. Fico se prý měl na nedávném setkání se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem domluvit na přijímání dalších migrantů, uvedl server Politico.

„Fico souhlasil s kompromisem o migraci a Evropská unie z něj udělá jejího hlavního muže ve střední Evropě,“ napsal Politico.

Slovenský úřad vlády však tyto informace razantně popřel. Podle něj Politico šíří dezinformace. Fico prý jasně vyjádřil, že Slovensko postoj ke kvótám nezmění.

„Na základě kvót určitě nebudeme přijímat žádné migranty,“ řekl mluvčí ministerstva vnitra Ivan Netík.

Resort poté upřesnil, že Slovensko přijímat uprchlíky bude, ovšem v souladu se svým dobrovolným závazkem z roku 2015 relokovat z Itálie a Řecka 100 osob (60 z Itálie a 40 z Řecka).

„Zatím jsme zaslali pět nabídek na přijetí relokovaných osob do Řecka a jednu nabídku do Itálie. Každá nabídka je na deset osob. To tvoří ono číslo 60 žadatelů o azyl, které uvádí Evropská komise ve své zprávě,“ sdělil resort vnitra.

Migranti jsou hrozba

Slovensko jako jediná ze zemí visegrádské čtyřky nečelí správnímu řízení Evropské komise za nepřijímání uprchlíků podle kvót. Premiér Robert Fico už dříve v Bruselu zopakoval, že Bratislava nesouhlasí s kvótami.

Slovensko společně s Maďarskem očekává do konce roku 2017 rozhodnutí Evropského soudního dvoru o podané žalobě proti dočasným kvótám. Unijní generální advokát však na konci července soudcům doporučil žalobu zamítnout.

Maďarsko a Slovensko před unijním soudem podpořilo také Polsko, které v roce 2015 pro kvóty nakonec hlasovalo. Jeho zástupkyně u soudu poukázala na související bezpečnostní rizika, neboť přijatý mechanismus podle ní neumožnil kontrolovat žadatele a řešit možné bezpečnostní hrozby.

(pel)