Generální advokát soudu EU navrhl zamítnout žaloby Slovenska a Maďarska proti migračním kvótám.

Nejvyšší soud EU zlegalizoval kvóty na migranty. Chce totiž odmítnout žaloby Slovenska a Maďarska proti povinným kvótám na přerozdělování migrantů do členských států Unie. Podle generálního advokáta soudu EU systém kvót účinně a přiměřeně přispívá k tomu, že Řecko a Itálie mohly efektivně čelit důsledkům uprchlické krize v roce 2015. Navrhl proto žaloby na systém kvót zamítnout.

Generální advokát Yves Bot je přesvědčen, že malá účinnost opatření je dána mimo jiné částečným či úplným nevykonáním napadeného rozhodnutí některými členskými státy unie, včetně Slovenska a Maďarska. To je podle něj v rozporu s „principy solidarity a spravedlivého rozdělení zátěže“, která pro členské státy unie v oblasti azylové politiky platí.

Podle něj rozhodnutí o kvótách bylo jen dočasné, a tudíž „nemělo za následek žádné porušení běžné legislativní procedury“.

Unijní soud o žalobě Slovenska a Maďarska ještě nerozhoduje. Při konečném vynášení rozsudku se doporučením svého generálního advokáta řídit může, ale také nemusí. Soud však většinou rozhodne v souladu s názorem svého generálního advokáta.

Migrační kvóty se nedaří plnit

Dvouletý programu do září letošního roku předpokládal převzetí až 120 tisíc žadatelů o azyl z Řecka a Itálie. Země EU si ale rozdělily jen něco přes 20 tisíc osob.

Evropská komise proto kvůli neochotě přebírat migranty posunula řízení vedená vůči České republice, Maďarsku a Polsku do druhé fáze.

Komise do Prahy, Varšavy a Budapešti zaslala takzvaná „odůvodněná stanoviska“ a dala zemím měsíc na reakci. Uvedl to eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos.

Řízení následně může – pokud komise odpovědi z hlavních měst nedostane nebo pokud poskytnutá vyjádření pro ni nebudou uspokojivá – skončit žalobou o unijního soudu. Ten by mohl rozhodnout o jednorázové vysoké pokutě či opakovaném penále do chvíle, než země své povinnost začne plnit.

Na Českou republiku podle kvót připadá celkem 2 691 míst. Česko však podle statistiky komise převzalo jen 12 lidí z Řecka.

(pel)