Předseda hnutí SPD Tomio Okamura podpořil polskou vládu v reformě tamního soudnictví.

Hnutí SPD Tomia Okamury podpořilo polskou vládu v reformě tamního soudnictví. Podle Okamury je nový zákon posílením suverenity země. Proti reformě v Polsku demonstruje tisíce lidí. Šéfové české justice kroky tamní vlády odsoudili. Podle nich se jedná o útok na nezávislost polského soudnictví. Eurokomisařka Věra Jourová (ANO) pohrozila, že Polsku odebere dotace EU.

Předseda SPD Tomio Okamura vyjádřil polské vládě a parlamentu podporu.

„Považujeme za nezbytné, aby se v otázkách suverenity vzájemně podporovaly všechny země tak zvané Visegrádské čtyřky. Reforma soudnictví v Polsku je jednoznačným krokem k posílení suverenity země,“ uvedl.

Polsku podle něj v této věci vyjádřil podporu i maďarský premiér.

„Bohužel česká vláda se prostřednictvím dopisu ministra Pelikána z hnutí ANO přidává na stranu orgánů Evropské unie, které chtějí Polsko trestat a sankcionovat. Tento postoj je v hlubokém rozporu se zájmy suverenity České republiky,“ podotkl.

Okamura dále zdůraznil, že hnutí požaduje jednoznačné veto české vlády na případné sankce Evropské komise proti Polsku.

Jourová chce Polsku sebrat dotace

Sankce proti Polsku navrhuje i eurokomisařka Věra Jourová (ANO), která chce Polsku sebrat dotace Evropské unie. Polsko podle Jourové systematicky odbourává právní stát.

Musíme hovořit o dodržování základních práv a zásad právního státu jako o podmínce, aby člen Evropské unie dostával peníze evropských daňových poplatníků,“ řekla eurokomisařka pro spravedlnost v rozhovoru poskytnutém Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ) .

Nedokáže si prý představit, „že by třeba němečtí či švédští daňoví poplatníci chtěli financovat zřízení nějaké formy diktatury v některém z dalších členských států EU“.

Odebrání dotací je tvrdým krokem, ale musíme o tvrdých krocích přemýšlet,“ uvedla dále česká eurokomisařka.

Šéfové českého soudnictví na polskou vládu zaútočili 

Kroky polské vlády odsoudily i špičky české justice. Vývoj v Polsku v posledním roce podle nich ohrožuje samotnou podstatu principů, na kterých stojí demokratický právní stát.

Ve společném prohlášení to uvedli předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal, předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

Přijaté zákony o Národní radě soudnictví, o obecných soudech i projednávaný zákon o Nejvyšším soudu podle nich „umožňují výkonné i zákonodárné moci zcela zbavit soudní moc její nezávislosti, nepohodlné soudce zbavit mandátu a podřídit soudní moc politickému řízení“.

Protesty proti reorganizaci nejvyššího soudu

Polský parlament schválil kontroverzní zákon o reorganizaci nejvyššího soudu minulý týden. Jeho návrh se přitom stal předmětem široké mezinárodní kritiky, a to i ze strany Evropské komise.

Proti zákonu vystupuje i tisíce Poláků.

Do protestů se zapojil i bývalý polský prezident Lech Walesa, který vyzval Poláky, aby bojovali za zachování dělby moci na zákonodárnou, výkonnou a soudní.

Později se tisíce odpůrců vlády shromáždily ve Varšavě, Krakově a dalších polských městech, aby vyzvaly prezidenta Andrzeje Dudu k odmítnutí reorganizace nejvyššího soudu. To se však nestalo.

Polský prezident podepsal i zbývající z trojice nedávno parlamentem schválených zákonů, které jsou součástí reformy polské justice, kritizované Evropskou unií i domácí opozicí.

Justiční reforma podle jejích odpůrců v Polsku ruší dělbu moci. Šéf summitů EU Donald Tusk kvůli reformě požádal o setkání prezidenta Andrzeje Dudu.

Za varšavskou vládu se naopak postavilo Maďarsko.

(pel)