EU zakázala výkonnější vysavače. Od září už nebude možné koupit vysavače s příkonem vyšším než 900 wattů.

EU se pustila i do vysavačů a definitivně zakázala používat ty, které dokáží spolehlivě vysávat. Zatímco šéfové EU s komisařkou Věrou Jourovou podněcují boj proti údajné diktatuře v Polsku (zákonodárci zákonem rozpustili tamní nejvyšší soud), zrušila bruselská mašinerie na území EU výkonnější vysavače. Údajným důvodem jsou úspory elektřiny.

Evropská unie si po zákazu žárovek či pomazánkového másla došlápla i na vysavače, jejichž příkon a tedy i schopnost vysávat musí výrobci radikálně snížit.

První regulace vysavačů platí již od roku 2014, kdy Brusel snížil příkon vysavačů na maximálních 1 600 wattů.

Od září letošního roku EU zakázala prodej vysavačů, jejichž příkon by byl vyšší, než 900 wattů.

Vysavač o vyšším příkonu tak už nebude moci být nikde prodáván.

Přínosem zákazu výkonnějších vysavačů jsou podle Unie úspory energie. EU tvrdí, že „v ideálním případě“ nebude mít snížení nejvyššího povoleného příkonu (s nímž souvisí i výkon vysavače) vliv na kvalitu vysávání jako takového.

Je nutno podotknout, že příkon neznamená výkon; mnoho vysavačů s menším příkonem než kdysi dnes dokáže vysávat kvalitněji, než starší vysavače s příkonem přes 2000 wattů.

Nezávislé testy však dokazují (logicky), že vysavač s vysokým příkonem saje lépe, než přístroje s příkonem nižším než 900 wattů.

Domácí prodejci proto chystají na srpen velké slevové akce na vysavače s vyšším příkonem.

Nařízení Evropské unie se netýká tyčových vysavačů, robotických ani průmyslových vysavačů. a průmyslové. (sfr)