Nemovitosti v Česku dál zdražují nejrychleji z celé EU.

Ceny nemovitostí v Česku rostou nejrychleji v Evropské unii. Čech na koupi nového bytu potřebuje téměř 11 ročních platů. Vyplynulo to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat a ze studie společnosti Deloitte.

Ceny nemovitostí rostly v Česku nejrychleji ze zemí EU už v loňském posledním čtvrtletí. Více než desetiprocentním tempem se ceny nemovitostí za rok zvedly i v Litvě a Lotyšsku, naopak v Chorvatsku o 0,4 procenta klesly. V celé EU se ceny zvýšily v průměru o 4,5 procenta.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy je situace v ČR varovná.

„Za rizikový vývoj v ČR mohou zejména dva klíčové faktory. Prvním jsou až příliš dlouhá stavební řízení, která developerům a dalším podnikatelům ve stavebnictví neumožňují pružně reagovat na současnou zvýšenou poptávku po bydlení,” uvedl.

Druhým faktorem podle něj byla měnová politika České národní banky.

Kovanda připomněl, že ČNB při zahajování svého intervenčního režimu v listopadu 2013 výslovně deklarovala, že kromě jiného z důvodu zahájení režimu zdraží právě také nemovitosti.

Intervence přispěla ke stlačení úrokových sazeb u hypotečních úvěrů v ČR a tím tedy ke zvýšení poptávky po nemovitostech.

ČNB ukončila devizové intervence 6. dubna. Vzhledem k vývoji na nemovitostním trhu a v české ekonomice podle Kovandy nelze čekat, že by výrazný růst cen nemovitostí v nejbližších čtvrtletích ustal.

V ČR lidé potřebovali na nový byt 11 ročních platů

Lidé v Česku loni potřebovali na koupi nového bytu o velikosti 70 metrů čtverečních 10,9 průměrného ročního platu. Mezi 16 porovnávanými evropskými zeměmi to bylo nejvíce. Vyplynulo to ze studie poradenské společnosti Deloitte.

V pětileté historii indexu je to poprvé, co Češi na nové bydlení dosáhli nejobtížněji. Nejdostupnější bydlení bylo v Nizozemsku (4,4 platu) a Německu (4,7 platu).

„Ceny nových nemovitostí v České republice jsou nyní zejména kvůli klesající zásobě developerských projektů a volných bytů k prodeji výrazně vyšší než v sousedním Polsku nebo Maďarsku. Zároveň máme v evropském porovnání relativně nízké mzdy,“ uvedl manažer v oddělení nemovitostí v Deloitte Petr Hána.

Průměrná cena nových bytů byla v Praze podle studie 2368 eur (61 640 korun) za metr čtvereční, meziročně tak vzrostla o 10,5 procenta.

V Brně vzrostla o 15,2 procenta na 50 470 korun, v Ostravě klesla o 3,2 procenta na 29 900 korun.

Z porovnávaných 53 evropských měst byl nejdražší vnitřní Londýn s průměrnou cenou 430 500 korun za metr čtvereční, ve vnitřní Paříži to bylo 322 100 korun. Naopak nejlevnější byl maďarský Debrecín, kde stál metr čtvereční v průměru 23 tisíc korun.

(pel)