Euro prolomilo hranici 26 korun. Česká koruna posílila na další rekord od konce intervencí ČNB.

Česká koruna vůči bruselské měně sílí. Kurz prolomil hranici 26,995 Kč za euro. Koruna je tak vůči euru nejsilnější od listopadu 2013, kdy Česká národní banka (ČNB) zahájila kurzové intervence s cílem oslabit měnu. Vyplynulo to z údajů na serveru Patria Online.

Sílu domácí měny stále určuje podle makléře společnosti Roklen Radka Pavlíčka dobrá kondice české ekonomiky, která je navíc podpořena vidinou vyšších úrokových sazeb.

„Dá se předpokládat, že po proražení 26 korun za euro se kurz posune o něco výše s tím, jak budou někteří méně trpěliví investoři vybírat zisky,“ upozornil Pavlíček.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy stojí za posílením koruny rostoucí počet globálních finančních institucí. Ty avizují, že ČNB zvýší své úrokové sazby už na svém zasedání 3. srpna.

„V tuto chvíli pravděpodobnost tohoto scénáře činí 60 procent,“ doplnil Kovanda.

České měně v tuto chvíli podle ekonoma Jana Bureše pomáhá především příznivé globální klima, které se obecně líbí všem rozvíjejícím se trhům. To se projevuje i růstem cen akcií rozvíjejících se trhů, které od začátku roku posílily téměř o 25 procent.

„Globální klima ale dokáže být vrtkavé. V nejbližší době však koruně bude pomáhat ještě ČNB, která trhy poměrně aktivně připravuje na první růst úrokových sazeb,” dodal Bureš.

Bankovní rada ČNB koncem června jednomyslně nechala úrokové sazby beze změny na rekordně nízké úrovni.

Zároveň rada informovala o tom, že pravděpodobně zvýší úrokové sazby ve třetím čtvrtletí letošního roku tak, jak to předpokládá aktuální prognóza centrální banky. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, je od listopadu 2012 na 0,05 procenta.

K dolaru i euru koruna postupně posiluje od začátku letošního dubna, kdy ČNB ukončila režim devizových intervencí. S pomocí intervencí udržovala centrální banka od listopadu 2013 kurz na úrovni 27 korun za euro kvůli hrozící deflaci, tedy snížení cenové hladiny.

(pel)