Kostka másla stojí v Česku rekordních 47 korun.

Sobotkova vláda tvořená ČSSD, ANO, a KDU-ČSL nadělila občanům před volbami zdražení potravin. Cena másla stoupla na rekordně vysokou úroveň. Máslo je v Česku vůbec nejdražší v historii, čtvrtka stojí už 47 korun.

Za rekordními cenami másla je podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka to, že světové trhy žádají evropské máslo kvůli slabému euru. Navíc po poslední mléčné krizi, kdy byla zavedena opatření na snížení produkce, je méně mléka než loni.

Dalším důvodem je to, že v letní sezoně mají každým rokem dojnice nižší tučnost mléka.

„Není na trhu mléčný tuk a jeho cena v důsledku toho roste,“ dodala k tomu mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

Večeřová připomněla, že cenu másla zvedá i obchodní přirážka prodejních řetězců, které ji mají na máslo 70 až 80 procent.

Podle ČSÚ stálo loni v červnu čtvrt kilogramu másla v ČR průměrně 32,97 korun, což bylo nejméně od roku 2012. Důvodem tohoto zlevňování byla mimo jiné mléčná krize. Od té doby ale máslo zdražovalo až do letošního března, kdy se jeho cena dostala na průměrných 43,87 korun. V dubnu klesla ke 42 korunám.

Zdražují ale i ostatní potraviny. Meziročně vzrostly také ceny pekárenských výrobků a obilovin, které se zvýšily o 5,8 %. Cena vajec vzrostla o 23,6 %, mléka o 10,4 %, sýrů o 15,9 %, jogurtů o 13,5 %, čerstvého másla o 42,6 % a cukru o 21,2 % .

(pel)