Jednání summitu největších světových ekonomik G20 skončilo neúspěchem. USA jsou nadále proti klimatické dohodě i proti volnému obchodu.

Summit G20 v německém Hamburku skončil předpokládaným neúspěchem. Lídři se na ničem podstatném nedohodli. Jediným „úspěchem“ summitu, respektive jeho německých organizátorů, je fakt, že policie dokázala ubránit město Hamburk před úplným zničením a lídry G20 před fyzickou újmou od desítek tisíc nespokojených levicových demonstrantů, kteří po 3 dny protestovali v ulicích a způsobili enormní majetkové škody.

Skupina největších světových ekonomik G20 se v závěrečném kompromisním komuniké ze summitu v Hamburku sice přihlásila k volnému obchodu, ale USA setrvali na svém záměru chránit protekcionisticky svůj trh.

Závěrečné prohlášení skupiny G20 se tak na jedné straně hlásí k „volnému obchodu bez protekcionismu“. Současně ale uznalo roli „legitimních obranných instrumentů” v takovém obchodě.

K žádné změně nedošlo ani v oblasti pařížské klimatické dohody, kterou již dříve odmítl nový americký prezident Donald Trump. Devatenáct členů skupiny největších světových ekonomik G20 (přičemž jedním z členů je i EU) se sice vyslovilo pro rychlé naplnění klimatických cílů pařížské dohody. Zároveň ale tito členové vzali na vědomí odlišný postoj Spojených států.

USA ale přislíbily, že budou s ostatními zeměmi úzce spolupracovat a pomáhat jim „v čistším a účinnějším využití fosilních paliv”.

Sporná zůstala i otázka cel na obchod s ocelí. Kancléřka Merkelová uvedla, že ve spolupráci s Čínou se „podařilo vyjednat“ zřízení odborné komise. Ta by měla mít do měsíce podrobné informace a v listopadu předloží odbornou zprávu, která ukáže, jaké jsou globální kapacity oceli.

USA uvažují v otázce obchodu s ocelí o zavedení protekcionistických opatření. Evropská unie už má pro tento případ připravena odvetná opatření, která by se mohla týkat amerických zemědělských produktů, jako je kukuřice, sója nebo rýže.

USA: volný obchod ano, ale jen s Británií

Americký prezident Donald Trump chce urychleně přijmout novou obchodní dohoda s Velkou Británií, která odchází z Evropské unie.
„Neexistuje země, která by mohla být blíž, než si jsou blízké naše země,“ prohlásil Trump, který v rámci summitu G20 jednal s britskou premiérkou Mayovou.

„Pracujeme na dohodě, která bude velice, velice velkou dohodou, velice silnou dohodou, skvělou pro obě země, a já myslím, že ji budeme mít velmi, velmi rychle,“ prohlásil Trump.

K tomuto přesvědčení amerického prezidenta prý vede skutečnost, že Američané a Britové jsou vynikajícími obchodníky. Zopakoval také své přesvědčení, že Británie bude po odchodu z EU prospívat.

Kritici ale namítají, že Británie nemůže samostatně uzavírat žádné obchodní dohody, dokud je členem EU. Británie přitom může z EU formálně odejít nejdříve v březnu 2019. (sfr)