Kopřivnická Tatra v roce 2016 zvýšila tržby, zisk, výrobu i počet zaměstnanců. V loňském roce vyrobila celkem 1326 automobilů. (Foto: Tatra)

TATRA TRUCKS zvýšila v roce 2016 meziročně tržby o 22 procent na 5,4 miliardy korun. Zisk podniku stoupl meziročně o 15 procent na 482 miliónů korun. V loňském roce Tatra poprvé od roku 2008 překonala symbolickou hranici 1000 vyrobených vozidel, když vyrobila celkem 1326 automobilů. Zvýšil se i počet zaměstnanců, a to ze 1462 na 1658.

Finanční výsledky roku 2016 jsou pro tatrovácký tým velkým zadostiučiněním. Potvrzuje se, že volba strategie zaměřená kromě sériové výroby i na vysoce speciální vozidla do terénu byla správná,“ uvedl předseda představenstva TATRA TRUCKS Petr Rusek.

Automobilka začala růst po vstupu nových vlastníků, českých podnikatelů Jaroslava Strnada a Reného Matery.

Tatra má štěstí na odpovědné vlastníky, kteří chtějí podnik rozvíjet a také důrazně tlačí na to, aby Tatra svůj růstový potenciál naplno využila. I v tomto roce pokračujeme v růstu,“ řekl generální ředitel Radek Strouhal.

Tatra také v roce 2016 inovovala a připravovala důležité investice do zvyšování přidané hodnoty v podniku.

V roce 2016 jsme nabídli zákazníkům vozidla FORCE i PHOENIX s kotoučovými brzdami, vojenským zákazníkům jsme začali dodávat automobily se špičkovou a v řadě parametrů unikátní pancéřovanou kabinou a rozjeli jsme přípravu projektu zkušebny motorů, která nám umožní vyvinout jediný vzduchem chlazený motor na světě splňující emisní normu EURO 6,“ popsal technický ředitel Radomír Smolka.

(pel)