ČSSD se nedaří odlepit se ze dna. Naopak, Okamurova SPD jde nahoru. Na čele se však pevně drží Babišovo ANO s více než 30 procenty.

Sociálním demokratům se v preferencích nedaří odrazit se ze dna. V červnovém průzkumu, posledním před letními prázdninami, skončila ČSSD až jako čtvrtá s 10 procenty. Zadařilo se Okamurově straně SPD, jíž se v červnu vyhouply preference na 7,5 procenta, což je o 1,5 procentního bodu lepší výsledek, než v květnu.

Z červnového průzkumu agentury Kantar TNS pro veřejnoprávní televizi vyplynulo, že Babišovu hnutí ANO preference stouply o 2 procentní body na 33,5 procenta.

Druhá by v tomto průzkumu skončila ODS s 11 procenty (v květnu měla 11,5 %).

Třetí byli komunisté s 10,5 procenty (stejně jako v květnu). ČSSD by byla čtvrtá s deseti procenty stejně jako v květnu.

O další místo se v pomyslném žebříčku dělí Kalouskova TOP 09 a Okamurova SPD: obě strany mají po 7,5 procentech.

Což ovšem znamená, že „TOPce“ oproti květnu preference klesly o 1,5 procentního bodu. Naopak, SPD si o 1,5 procentního bodu oproti květnu polepšila.

Dvoukoalice KDU-ČSL se Starosty a nezávislými má v červnovém průzkumu Kantar TNS také 7,5 procenta. S tímto výsledkem by se však do Sněmovny nedostala, neboť koalice 2 stran potřebuje překročit hranici 10 procent.

Agentura se v tomto šetření poprvé dotazovala na dvoukoalici.

Šetření proběhlo na 1200 respondentech mezi 5. a 25. červnem, takže se v něm mohla jen částečně projevit výměna volebního lídra ČSSD, kterým byl namísto Bohuslava Sobotky zvolen 14. června Lubomír Zaorálek.

Další průzkumy preferencí politických stran budou zveřejněny až v září. (sfr)