Francouzský prezident Emmanuel Macron vyhrál parlamentní volby a se svým hnutím Republika Vpřed! bude mít absolutní většinu i v parlamentu.

Macronovo Hnutí Republika Vpřed! drtivě ovládlo druhé kolo francouzských parlamentních voleb. Prezidentovo hnutí získalo 308 z celkových 577, tedy většinu. Do Národního shromáždění se dostala i předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová. K urnám se ve druhém kole dostavil rekordně nízký počet voličů. 

Nejsilnější opoziční stranou ve francouzském parlamentu se stanou republikáni se 113. Drtivou porážku (pouhých 29 mandátů) zaznamenali socialisté, kteří doposud dominovali parlamentu.

Předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová, jejíž strana získala v parlamentu 8 křesel, prohlásila, že „nízká volební účast snižuje legitimitu parlamentu“.

Zkritizovala také vítězné hnutí Republika vpřed! a prezidenta Emmanuela Macrona. Prezidentova strana a její spojenci podle Le Penové jen „hájí zájmy oligarchů“.

Le Penové také tvrdí, že Macron a jeho hnutí prosazují myšlenky, které jsou v zemi menšinové.

K nízké volební účasti se vyjádřil i lídr krajní levice a neúspěšný kandidát na prezidenta Jean-Luc Mélenchon. Podle něho je volební neúčast podobná masivní generální stávce občanů.

Mélenchon předpovídá, že proti Macronovým reformám se zvedne „společenský odpor“.

Někdejší ministr hospodářství Hollandeovy socialistické vlády, Emmanuel Macron, chce prosadit reformy, k nimž patří zákon o morálce a etice v politice, posílení pravomocí bezpečnostních složek v boji proti terorismu nebo zpružnění pracovního práva a posílení Francie v rámci Evropy. (sfr)


Výsledky parlamentních voleb ve Francii:  

Republika Vpřed!: 308 mandátů
Republikáni: 113
Socialisté: 29
Nepoddajná Francie: 17
Národní fronta: 8