Okamura si ťuká na čelo kvůli tomu, že Babiš zavedl elektronickou evidenci tržeb i na bleší trhy (ilustrační foto: redakce).

EET není a nikdy nebude úspěšná, tvrdí opoziční strany a část podnikatelů. Odmítli tak vyjádření Finanční správy a exministra Babiše, kteří chválili funkčnost nového kontrolního on-line systému s tím, že díky EET se zvýšily státem evidované tržby. Podle ODS se žádné přínosy EET neprokázaly. Okamurova SPD tvrdí, že škody způsobené EET budou vyšší, než přínosy. Asociace podnikatelů kritizovala ministerstvo financí za snahu oklamat veřejnost.

Finanční správa se před pár dny pochlubila, že EET „funguje jako švýcarské hodinky“. Generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček uvedl, že EET přispěla k růstu evidovaných tržeb s tím, že přiznaná suma tržeb na konci května dosáhla 350 miliard korun.

Exministr financí Andrej Babiš následně zopakoval, že EET napomáhá k narovnání podnikatelského prostředí. Jako údajný důkaz uvedl data za první čtvrtletí roku 2017, podle kterých se počet přenocování v penzionech zvýšil o 29 procent, ale počet hostů stoupl jen o devět procent…

Žádné úspěchy

Jakékoliv úspěchy EET však striktně odmítla místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„Ekonomika zažívá nevídaný růst a to všechno díky píli občanů a firem. Pan Babiš zcela záměrně tento údaj vypouští, protože se mu hodí to připsat likvidačnímu nástroji EET,“ uvedla.

Podle ní se nikdy neprokáže jakákoliv ekonomická prospěšnost EET v podobě vyšších tržeb a lepšího výběru daní.

„Jsem přesvědčena, že k tomu nikdy nedojde. V Chorvatsku i jinde se ukázal tento systém jako nefunkční,“ prohlásila Udženija.

Ta tvrdí, že EET je natolik represivní nástroj, že i sebemenší chvilkový lepší výnos v daních nikdy nevyrovná dlouhodobou ekonomickou ztrátu ze zavřených podniků, kterých už jsou nyní v Česku stovky.

Poukázala také na vysoký objem promarněného času podnikatelů kvůli zbytečné administrativě a na dodatečné náklady na pořízení a údržbu systému.

„To vše má finanční i společenskou hodnotu, která je nenávratně ničena,“ zdůraznila Udženija.

Odmítla také Babišovo tvrzení o nápravě podnikatelského prostředí v ČR.

„Řekla bych, že se situace naopak zhoršila. EET šikanuje především normální poctivé podnikatele. Likvidace malých a středních podniků hraje do karet velkým nadnárodním korporacím, kterým se postupně vytrácí konkurence na trhu.“

Větší škody než výnosy

Předseda SPD Tomio Okamura reagoval na sebechválu úředníků a exministra Babiše vyslovením obavy, že „z celkového pohledu výnosy z EET těžko vyrovnají škody, které EET způsobila“.

Podotkl současně, že jeho strana, SPD, namísto EET navrhuje pro malé živnostníky a podnikatele tzv. daňový paušál.
Ten brání nárůstu byrokracie úředníků, přičemž živnostníkům odpadnou vícenáklady a zbytečné papírování.

„EET sice zvýšilo u některý subjektů daňovou disciplínu. Přitom však způsobilo více škody než užitku,“ prohlásil Okamura.

„Sám Andrej Babiš nepřímo uznal svoje diletantství a pochybení, když ihned po zavedení EET převzal náš nápad, zavést daňový paušál pro malé podnikatele. Nicméně se mu to nepovedlo, protože se nejprve chvástal, jak má vše perfektně připravené, ale pak najednou skutek utek…,“ dodal.

Podle Okamury není EET prospěšná.

„Její efekt se nedá přece měřit jen penězi. Ty tisíce lidí, kteří skončili s podnikáním kvůli EET, nebyli zdaleka jen podvodníci či zloději, ale velmi často lidé, kteří například nebyli schopni unést další byrokratickou zátěž.“

Podle Okamury byla EET malým živnostníkům, kteří neměli adekvátní zisky, „nadiktovaná“ úplně zbytečně s tím, že jediným efektem byla likvidace těchto podnikatelů.

„Nejde jen o to, že skončily malé venkovské obchůdky, bistra, hospůdky, stánky. Jde o to, že to často byla jediná společenská centra v dané vesnici, kde se lidé scházeli u piva, limonády a – pravda – drtivá většina také u cigarety.“

„Totalitní stát jim vzal i pivo, i tu cigaretu,“ konstatoval Okamura.

Ťukání na čelo

Poukázal také na vážný negativní aspekt zavedení EET, který souvisí se sociálními dávkami.

„Je skutečně otřesné, že Andrej Babiš nechá záměrně inkasovat několik set tisíc nepřizpůsobivých lidí tučné sociální dávky za nicnedělání, aby měl jejich hlasy.

Ale na druhou stranu likviduje ty malé podnikatele a živnostníky, kteří nic od státu nechtějí – chtějí jen, aby je stát nechal být na pokoji s minimální byrokracií, protože se uživí sami,“ zdůraznil šéf SPD.

Upozornil také na podle něho absurdní situaci, kdy EET bylo zavedeno i na bleší trhy, kde lidé prodávali „staré krámy z půdy nebo garáže“.

To když si uvědomíte, tak si musíte vážně zaťukat na čelo,“ podotkl Okamura.

Největší lež EET

Podle předsedy Asociace podnikatelů a manažerů (APM) Radomila Bábka se neprokázalo, že by elektronická evidence tržeb navýšila výběr daní.

„Andrej Babiš se pokusil o oklamání veřejnosti a na konci ledna prezentoval úspěchy EET. Vše se ukázalo být jinak a žádné úspěchy se nekonaly,“ uvedl Bábek.

Podle jeho názoru se ekonomická prospěšnost EET, tedy její případný přínos pro státní rozpočet, nikdy neprokáže. Přesto však prý EET přece jen v jedné oblasti ekonomicky prospěšná je.

„Přináší velké výdělky dodavatelům pokladních systémů, mobilním operátorům a majitelům inzertních ploch a denního tisku,“ kritizoval Bábek.

„Peníze, které tito inkasují, jsou jen druhotným, negativním důsledkem EET, protože vše zaplatí malí podnikatelé a živnostníci ze svých výdělků, aniž by oni sami z toho něco měli,“ doplnil šéf APM.

Výroky Andreje Babiše a dalších představitelů o „narovnání podnikatelského prostředí“ označil Bábek za „největší lež spojenou s EET“.

„Zavedením EET se naopak podnikatelské prostředí dále pokřivuje, protože je to neoprávněný, ale účelový tlak na malé podnikání,“ vysvětlil Bábek.

„Pokud by myslela vláda narovnávání podnikatelského prostředí vážně, musela by například přestat rozdávat investiční pobídky,“ doplnil dále.

Za uplynulé tři roky podle něho vláda rozdala asi 40 miliard korun ve prospěch 258 velkých a zahraničních firem.

„Oproti tomu, milion živnostníků a statisíce malých firem nedostaly nic. To je přece zcela evidentně pokřivené podnikatelské prostředí,“ uzavřel Bábek.

EET zvýšila ceny

Ani TOP 09 nepovažuje za prokázané, že by EET přinesla vyšší tržby či daňové výnosy.

„Toto rozhodně prokázáno nebylo. Naopak bylo prokázáno, že řada zejména menších a venkovských hospod musela být zavřena a že v důsledku zavedení EET se zvýšily ceny pro zákazníky,“ uvedl Martin Plíšek, poslanec TOP 09.

Plíšek nevěří, že by se kdy v budoucnu mohly prokázat přínosy zavedení EET.

„Navíc zaváděním různých nepřehledných výjimek se jenom prohlubuje nerovné a diskriminační zacházení státu s podnikateli. Také proto TOP 09 napadla EET u Ústavního soudu.“

Odmítl rovněž teorii o možném narovnávání podnikatelského prostředí v ČR.

„EET pokřivuje podnikatelské prostředí množstvím výjimek a různých časových fází. Po volbách bude TOP 09 usilovat o zrušení tohoto nesmyslného experimentu,“ zdůraznil Plíšek.