Uprchlíci, kteří v Belgii žádají o azyl, si budou nově muset hradit lékařské výlohy.

Na migranty v Belgii sklapla past. Uprchlíci, kteří v zemi žádají o azyl, si budou muset nově platit lékařské náklady. Jedná se o běžence, kteří přišli do Belgie a oklamali úřady. Tvrdili totiž, že jsou nezletilí. Teď budou muset uhradit výlohy za rentgenové vyšetření, které potvrdí skutečný věk analyzovaných osob. Řádově se jedná o 200 až 300 eur, tedy zhruba o 5000 až 7500 korun.  

Počítá s tím zákon, který požaduje státní tajemník pro azylovou politiku Theo Francken. Podle deníku La Libre Belgique by měla návrh předložit koaliční Nová vlámská aliance (N-VA).

Jen v loňském roce přišlo do Belgie 1500 nezletilých migrantů bez doprovodu dospělých. Úřad, který se jejich žádostmi zabývá, má možnost v případě pochybností o věku azylantů požádat o lékařské ověření tzv. kostního věku pomocí rentgenových snímků zubů, zápěstí a klíční kosti.

Francken chce proto prosadit zákon, podle kterého by takoví uprchlíci museli zaplatit náklady na sérii rentgenových vyšetření z vlastní kapsy. Řádově se jedná o 200 až 300 eur, tedy zhruba o 5000 až 7500 korun.

Německo má nový plán, jak bojovat s migranty

Německý Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) dostane pravomoc kontrolovat mobilní telefony a SIM karty uprchlíků, aby mohl ověřit jejich identitu.Úřad bude moci mobilní telefony a další datové nosiče prověřovat, jen když nebude mít jinou možnost, jak totožnost uprchlíků zjistit.

Do Německa v letech 2015 a 2016 přišlo téměř 1,2 milionu běženců. Řada z nich dorazila bez jakýchkoli dokladů, mobilní telefon s sebou ale často imigranti měli.

(pel)