Andrej Babiš opět zve úředníky z ministerstva financí na Čapí hnízdo, které je vyšetřováno evropským orgánem OLAF.

Andrej Babiš pozval úředníky na Čapí hnízdo, kde jim zahraje i kapela Kryštof v čele s Richardem Krajčem. Akce kapely jsou přitom dlouhodobě sponzorované Babišovým Agrofertem. Richard Krajčo  měl v minulosti dohlížet ve vydavatelství Mafra na to, že novináři pracují nezávisle a nejsou ovlivňováni ministrem financí.

Uniklé nahrávky později naznačily, že Babiš novináře skutečně ovlivňoval.

Jak včera informoval deník BYZNYS NOVINY, Andrej Babiš opět zve úředníky z ministerstva financí na Čapí hnízdo, které je vyšetřováno evropským orgánem OLAF. Přitom se v minulosti v obavách z postihu dušoval, že s Čapím hnízdem nemá nic společného.

Akce spojená s Nadací Agrofert byla na farmě Čapí hnízdo naplánována již delší dobu. Předseda hnutí ANO z ní však na poslední chvíli udělal rozlučku s funkcí ministra financí, ze které byl nucen odejít kvůli řadě stále nevysvětlených kauz.

Zaměstnance ministerstva Babiš pozval emailem. Babiš byl přitom nucen holding Agrofert převést do svěřeneckého fondu, aby vyhověl zákonu o střetu zájmů. Množí se však spekulace, že se firmy zbavil jen na oko.

Kauza Čapí hnízdo

Kauzou Čapí hnízdo se zabývala policie. Okolnosti získání dotace prověřuje také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Jen díky této formální změně dosáhla na evropskou dotaci, kterou by jako společnost z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla.

Po několika letech, kdy formálně dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš loni v březnu uvedl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti s bratrem jeho partnerky. Babiš i Agrofert dlouhodobě popírají, že by v kauze Čapí hnízdo porušili jakýkoliv zákon.