Miroslav Pelta poslal dotaci i škole, kam chodila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Fotbalový boss Miroslav Pelta dohodil dotaci i škole, kam chodila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a teď tam studuje i její dcera. Na stavbu sportovní haly u školy v Brně-Žabovřeskách poslalo ministerstvo školství 20 milionů korun, což je i nejvyšší možná částka. Na problém upozornil deník ovládaný ministrem financí Andrejem Babišem.

Podle policistů zásadní vliv na to, kam peníze z této i další dvacítky dotací šly, měl šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta, který to plánoval společně s náměstkyní Valachové Simonou Kratochvílovou v pronajatém bytě. To zachytily i odposlechy. Oba jsou nyní ve vazbě.

Zajímavé je také to, že městská část v Žabovřeskách vedená ČSSD, přiklepla celou zakázku za 60 milionů korun firmě Syner. Ta je sponzorem Peltova fotbalového klubu v Jablonci. Syner však popírá, že by s Peltou celou věc jakkoliv koordinoval.

Ministryně Valachová jakékoliv ovlivňování dotací popřela.

„V žádném případě jsem nezasahovala do dotačního řízení,“ řekla.

„Ten bodový systém platí po dobu, co jsem já ve funkci včetně kritérií. Jsem stále přesvědčená o tom, že jinak než zločinným spolčením už ty dotace nešlo cinknout,“ dodala ministryně, která na funkci k poslednímu květnu rezignovala.

Šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta je podezřelý, že naváděl náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou a bývalého šéfa odboru sportu Zdeňka Břízu, jak nakládat s dotacemi pro sport. Dotace uděloval resort školství, který dá ročně do fotbalu zhruba kolem 563 milionů korun.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že šéf fotbalového svazu dotace rozděloval tak, aby si udržel svůj vliv. Třeba si tím prý chtěl zajistit opětovné zvolení do čela fotbalové asociace.

Konkrétně z odposlechů dokonce vyplynulo, že objížděl některé bosse krajských fotbalových svazů. A řekl jim, že když ho podpoří při volbě předsedy, mohou si říct o jeden projekt, na který jim ministerstvo přispěje z dotací.

(pel)