Návrh reformy azylů EU nezvládne velkou migrační krizi, která hrozí v budoucnu. Uvedl to ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Evropská unie staví reformu azylového systému na prohnilých základech. Navrhované řešení neunese případnou masivní migrační krizi, která hrozí v budoucnu. Uvedl to ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Na potřebě změn stávajícího dublinského systému se shodují všechny členské státy. Velké rozpory ale panují v otázce přerozdělování migrantů mezi jednotlivými zeměmi.

Česká republika podle Chovance odmítá ustupovat z důkladného prověřování těch migrantů, které by mělo přebírat v rámci jednorázového přerozdělování podle kvót.

„Hrajeme hru na to, kdo přijal 20 a kdo 12 lidí. Ten, kdo přijal 20, je ten správný a kdo přijal 12, ten je špatný,“ uvedl ministr vnitra, čímž narážel na fakt, že mnohé západoevropské země své domluvené kvóty zdaleka nenaplnily.

Podle Chovance má Praha problém s trvající snahou o zřízení stálého mechanismu na přerozdělování migrantů z postižených zemí EU do jiných států bloku. Některé prvky reformy takzvaného dublinského systému tak, jak je navrhlo nynější maltské předsednictví unie, naopak dávají podle českého ministra smysl.

Česko má jasno: další běžence přijímat nechce

Evropská komise v reakci na migrační krizi z roku 2015 přišla před rokem s návrhem na celkovou reformu evropského azylového systému, známého jako dublinská pravidla.

Od té doby členské země o návrhu jednají. Některé z navržených změn mají širokou podporu členských zemí, jiné zůstávají sporné. A největší názorové rozdíly jsou stále okolo představy trvalého přerozdělovacího mechanismu, který by naskočil v případě nadměrné migrační zátěže některého státu.

Česká republika má podle Chovance pro svůj odmítavý postoj jasné argumenty a stejný názor mají také ostatní země visegrádské skupiny – Polsko, Maďarsko a Slovensko. Ministr připomněl, že mimořádný přerozdělovací mechanismus, který platí od září 2015, v zásadě nefunguje.

„A fungovat nebude ani do budoucna,“ varoval ministr.

Země si zatím rozdělily lehce přes 18 tisíc osob z Itálie a Řecka, plán předpokládal relokaci až 160 tisíc lidí.

ČR by měla do září přijmout přibližně 2600 lidí, zatím převzala jen 12 migrantů z Řecka. Od května 2016 ani nenabídla žádná místa do programu, který do letošního září předpokládá v unii přerozdělení 160 tisíc osob.

(pel)