Stát chystá plány na vznik obřího superregulačního úřadu, který by měl dohlížet na veškerá síťová odvětví.

Stát plánuje vznik síťového superregulátora, který by měl dohlížet na energetiku, telekomunikace, vodovody a železnici. Náklady na provoz úřadu s více než tisíci zaměstnanci by se měly vyšplhat na 1,056 miliardy korun ročně. Samotné zřízení instituce přijde na 34 milionů korun. Vyplynulo to ze studie Národního regulačního úřadu (NRÚ), kterou má k dispozici deník ovládaný ministrem financí Andrejem Babišem.

Na NRÚ by měla přejít současná agenda Energetického regulačního úřadu (ERÚ), Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře, který od už dubna dohlíží na rovné přidělování kapacity dopravní infrastruktury drážním a leteckým dopravcům.

NRÚ by začal dohlížet i nad vodárnami a přešla by na něj tak agenda, kterou mají nyní rozdělenou ministerstva zemědělství a financí.

Zemědělský resort se ovšem vzniku superregulátora vehementně brání.

„Ministerstvo zemědělství zastává názor, že sloučit všechna síťová odvětví není reálné a nepřineslo by to vzhledem k rozdílnosti problematik jednotlivých odvětví pozitivní výsledky,“ uvedla mluvčí ministerstva Markéta Ježková.

Ježková kritizuje, že by vznik instituce měl dopad i na peněženky spotřebitelů. Náklady na provoz úřadu by se podle vládní studie měly vyšplhat na 1,056 miliardy korun ročně. Samotné zřízení přijde na 34 milionů korun. Stát by ale měl na druhou stranu ušetřit na chodu za stávající jednotlivé regulační úřady.

Náklady by platili přímo odběratelé v cenách služeb, které by stát reguloval. Na podobném principu už dnes funguje ERÚ, kdy odběratelé platí v ceně energií zároveň provoz úřadu. Částečně tento model funguje i v případě ČTÚ. Pro vodárenství a kanalizace by se však musel najít nový zdroj financování, kterým by nejspíš byl příplatek k ceně vody.

(pel)