Americká armáda má málo vojáků na obranu. Podle odborníků se nedokáže ubránit. USA přitom na zbrojení dávají nejvíce peněz na světě.

Spojené státy mají málo vojáků. Pokud by chtěly čelit všem globálním hrozbám, americká armáda bude potřebovat více lidí. Uvedli to někteří vojenští odborníci, podle kterých současné kapacity nestačí na boj se nepřáteli. Na zbrojení přitom USA vydávají nejvíce peněz na světě – v roce 2016 daly na armádu 15 bilionů korun.

Podle amerického serveru The Daily Signal se Spoené státy potýkají v současnosti s rostoucím počtem hrozeb pro národní bezpečnosti z celého světa, ať už jde o Severní Koreu, Islámský stát nebo Rusko.

„Odradit je a bojovat proti těmto hrozbám vyžaduje silné pozemní bojové síly, a je odpovědnost administrativy Donalda Trumpa a Kongres, aby adekvátně posilovaly bojeschopnost armády,“ uvedl server.

Široká škála vojenských odborníků se shodla, že americká armáda je příliš malá. Vysloužilý americký armádní generál Barry McCaffrey argumentoval, že armáda má „hrubý nedostatek lidí.“ Řekl také, že i přes rostoucí uznání faktu, že Rusko je strategická hrozba, mají USA „nedostatečnou pozemní bojovou sílu v Evropě.“

Armáda měla k roku 2017 zhruba 476 tisíc vojáků v aktivní službě. Velitel pozemních sil generál  generál Mark Milley řekl, že armáda působí ve stavu „vysokého vojenské nebezpečí“ kvůli tomuto nedostatečnému počtu vojáků.

Obamova administrativa plánovala mít v roce 2017 až 980 tisíc příslušníků armády. Mělo se jednat o kombinaci vojáků v aktivní službě a rezerv. Server varoval, že aby bylo možné pokračovat v současném trendu, kdy jsou americké pozemní síly schopné odrazovat nebo porazit dnešní různé hrozby, potřebuje armáda růst.

„Zatímco odborníci se nemohou shodnou na konkrétních číslech ohledně vhodné velikosti armády, málokdo se domnívá, že je v současné době dost velká. Vzhledem k omezení rozpočtu vojáků v posledních letech kapacita, připravenost a modernizace armády oslabily. Kongres může potvrdit svou povinnost a částečně zajistit společnou obranu tím, že poskytne prostředky nezbytné k zahájení přestavby velikosti americké armády,“ dodal server.

Spojené státy přitom nadále suverénně drží první místo z hlediska výdajů na vojenské síly. USA investovaly loni do zbrojení 610 miliard dolarů (14,7 bilionu korun), což představuje 36 procent veškerých celosvětových výdajů.

(pel)