Premiér Sobotka chce podat kompetenční žalobu na prezidenta Zeman, pokud po návratu z Číny nedovolá ministra Babiše z funkce (foto: Archiv Úřadu vlády).

Prezidenta Zemana může k odvolání ministra Babiše z funkce donutit tzv. kompetenční žaloba. Předseda vlády Bohuslav Sobotka pohrozil, že pokud Zeman neodvolá Babiše z funkce, je připraven podat k Ústavnímu soudu právě takovou kompetenční žalobu na prezidenta republiky.  

Sobotka to uvedl v rozhovoru pro server Novinky.

Premiér může u Ústavního soudu zahájit takzvaný spor o kompetenci státních orgánů. Tím, že by prezident Miloš Zeman nevyhověl návrhu na odvolání ministra financí Andreje Babiše, by totiž blokoval kompetenci předsedy vlády, kterou stanovuje ústava.

„Pro případ, že by prezident republiky nekonal, jsem připraven takovou žalobu podat. Nemohu postupovat jiným způsobem. Kdybych jako premiér nekonal, tak bych respektoval nedodržování ústavy,“ uvedl Sobotka.

Sobotka: „Nemůžu mít ve vládě člověka, který veřejně lhal a přísahal a sliboval na zdraví svých dětí a vnuček, že nebude zasahovat do svých médií“.

Zdůraznil, že chce zabránit tomu, aby došlo k posouvání moci mezi premiérem a prezidentem.

„Vláda se odpovídá parlamentu, já se odpovídám parlamentu, ne prezidentovi. Důvěru mám od Poslanecké sněmovny, nikoliv od prezidenta. Ta kompetence premiéra měnit členy vlády je klíčová,“ konstatoval premiér.

„Jaký by měla smysl odpovědnost premiéra ke Sněmovně, když by nemohl měnit členy vlády? Nechci dopustit, abychom se posunuli z parlamentní demokracie do prezidentského systému. Takže je to moje povinnost, v případě, že prezident konat nebude, tak se obrátit na Ústavní soud,“ podotkl Sobotka.

Prezident Zeman a premiér Sobotka na tiskové konferenci po jednání vlády (Foto: archiv Úřadu vlády).

Babiš sliboval na zdraví vnuček

Předseda vlády také opětovně vysvětlil důvody, které ho vedly k tomu, že prezidentovi republiky předložil návrh na odvolání Andreje Babiše z funkce ministra financí.

„Nemůžu mít ve vládě ministra financí, který je podezříván, že se v minulosti vyhýbal placení daní. Nemůžu mít ve vládě ministra financí, jehož podřízení, to znamená daňová správa, vyšetřuje jeho vlastní transakce,“ zdůraznil Sobotka.

„Nemůžu mít ve vládě člověka, který veřejně lhal a přísahal a sliboval na zdraví svých dětí a vnuček, že nebude zasahovat do svých médií, a pak jsme viděli nejen na těch nahrávkách, ale slyšeli jsme také stanoviska novinářů, kteří odešli z MF Dnes, kteří potvrzují, že Andrej Babiš lhal, protože zasahoval do svých novin,“ podotkl dále.

Jako jeden z důvodů, kvůli kterým navrhl Babišovo odvolání z funkce, uvedl Sobotka fakt, že jej Poslanecká sněmovna vyzvala jako předsedu vlády, abych řešil Babišův problém, pokud tento nevysvětlí své „minulé podnikatelské příběhy“.

Sobotka také potvrdil, že po odchodu Babiše z funkce by měla funkce ministra financí připadnout opět pro zástupce hnutí ANO.

„Respektuji fakt, že pokud Andrej Babiš odejde z ministerstva financí, tak by to mělo být hnutí ANO, které navrhne nového ministra. To je věc, kterou jsem respektoval vždycky. Takže nebudu navrhovat na ministerstvo financí nikoho jiného, než koho navrhne hnutí ANO“.

O osobě příštího ministra financí chce však Sobotka nejdříve jednat s Babišem, jako předsedou hnutí ANO. (sfr)