Trumpovy válečné hrozby vedly k tomu, že totalitní severní Korea připustila možnost jednání s USA o napjaté situaci na Korejském poloostrově.

Totalitní Severní Korea poprvé připustila možnost jednání s USA o řešení napjaté situace na Korejském poloostrově. Vysoká diplomatka Čche Son-hui ze severokorejského ministerstva zahraničí uvedla, že KLDR je ochotna jednat s USA, „pokud nastanou patřičné podmínky“.

Ochotu jednat se severní Koreu nedávno naznačil také americký prezident Donald Trump. Ten prohlásil, že by byl poctěn, kdyby se mohl sejít se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

USA kvůli pokračujícím raketovým a jaderným testům Severní Koreje zpřísnily v květnu ekonomické sankce vůči KLDR.

Vysoká diplomatka Čche Son-hui ze severokorejského ministerstva zahraničí odpovídá za kontakty KLDR se Severní Amerikou. S novináři hovořila v Pekingu, kde se zastavila na cestě z Norska.

„Budeme jednat, pokud k tomu budou podmínky,“ řekla na dotaz, zda KLDR připravuje jednání s Trumpovou administrativou.

Naznačila také možnost jednání s nově zvoleným jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Ten slíbil, že bude vůči Pchjongjangu uplatňovat umírněnou politiku. A naznačil ochotu jednat přímo v Pchjongjangu.

Trumpovy hrozby 

Americký prezident Trump koncem dubna pohrozil „velkým konfliktem“ s KLDR. Prohlásil však současně, že by uvítal diplomatické řešení sporu kolem jaderného a raketového programu KLDR.

Severní Korea provedla již pět jaderných testů a mnoho raketových zkoušek.

Americký prezident již poslal ke Korejskému poloostrovu letadlovou loď Carl Vinson.

„Odeslali jsme armádu. Velmi silnou. Máme ponorky. Velmi silné, mnohem silnější než letadlové lodě, to vám mohu říci,“ řekl k tomu tehdy Trump.

Loď Carl Vinson doprovázejí dva torpédoborce, křižník vybavený balistickými střelami a další bojová plavidla.

V Jižní Koreji již byla dokončena instalace amerického protiraketového systému THAAD na obranu před možným raketovým útokem z KLDR.

Americká Sněmovna reprezentantů, v níž mají převahu republikáni, odhlasovala 4. května nové sankce vůči KLDR, které mají postihnout zejména její loďařský průmysl a potrestat využívání otrocké práce. Cílem je zabránit pchjongjangskému režimu, aby získával peníze pro svůj jaderný a raketový program. (sfr)