Podle exprezidenta Václava Klause je Sobotkova a Babišova vláda nejhorší ze všech a to hlavně kvůli omezování ekonomických svobod a zavádění regulací.

Sobotkova a Babišova vláda je nejhorší vláda, jakou kdy Česká republika měla. Omezuje ekonomickou svobodu a masivně reguluje. Bláznivé Babišovy účtenky jsou směšné. Prohlásil to exprezident Václav Klasu v rozhovoru pro Echo24.

„Jsem přesvědčený, že jde naopak o nejhorší vládu, kterou jsme tady měli. Napáchala snad nejvíce škod ze všech vlád,“ uvedl Václav Klaus.

Sobotkova a Babišova vláda podle Klause přinesla prudký odklon od svobodné ekonomiky a zavedla obrovskou míru regulace.

„To, že se musí zakládat spolky, aby mohla na vesnici existovat hospoda, za to mohou Babišovy absurdní předpisy. To je úplně směšné,“ prohlásil bývalý český prezident a někdejší předseda vlády.

Současná vláda podle něho „neumí zápolit s Evropskou unií, poslušně scvakává podpatky, a ještě se chodí předradit do Berlína, aby se dozvěděla, co má udělat“.

Vytkl také vládě to, že nezaujala jasné stanovisko k masové migraci do Evropy.

„A to jí nikdy nemůžeme odpustit.“

Kritizoval také „absurditu s EET“, obrovský nárůst byrokracie či zavádění inkluze ve školách.

Srovnával také situaci v Česku se svou nedávnou návštěvou v Jižní Koreji.

„Když jsem viděl v Soulu ty stovky stánků, tak jsem se ptal jsem, kde jsou ty bláznivé Babišovy účtenky,“ podotkl Klaus.

Zeman ztratí body

Václav Klaus se také domnívá, že prezident Miloš Zeman kvůli svému postupu při řešení vládní krize ztratí politické body.

Naopak úmysl premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podat demisi celé vlády považuje za jeho dosud nejchytřejší tah v politice. Situaci v zemi pak vidí jako bezprecedentní ohrožení demokratického vývoje v Česku.

„Myslím, že to, co se u nás děje, je bezprecedentní. Je to jeden z dalších pokusů o totální rozvrat politických poměrů u nás,“ varoval Klaus.

Zeman se prý nechal nalákat do střetu.

„Nemůže na tom vydělat, může si tím jenom uškodit, jenom tím ztrácí a věřím tomu, že si to dnes také uvědomuje,“ uvedl.

Premiérův tah, když přišel s myšlenkou, že by odstoupila vláda, je nejchytřejší v jeho dosavadní politické kariéře, uznal Klaus.

„Já si myslím, že nebylo možné odvolat jen premiéra,“ podotkl k Zemanovu názoru.

Problémy podle Klause přinesla zejména přímá volba prezidenta. V systému nepřímé volby by prý takové vztahy, jaké jsou nyní mezi prezidentem a premiérem, byly „absolutně nemyslitelné“.

Zdůraznil však, že nijak nepodceňuje informace, které se objevují o financování toho či onoho, „ale to není jádro problému“. (sfr)