Miloše Zemana už v krajích nechtějí. Prezident se urazil, prý se nebude nikoho doprošovat (Foto: Twitter/Jiří Ovčáček)

O návštěvy Miloše Zemana už není v krajích zájem. Prezident se urazil, prý se nebude nikoho doprošovat, a když kraje nebudou chtít, nepřijede. Podle hejtmanů si má své návštěvy zaplatit sám, respektive by to měl platit Hrad. 

Změnu financování návštěv krajů požaduje liberecký hejtman Martin Půta (STAN). Půta se o návrhu zmínil na závěr končící návštěvy prezidenta v Libereckém kraji. Podle něj jeho hejtmanství zaplatilo za dosavadní Zemanovy návštěvy skoro 1,4 miliónu.

Celkem podle čísel i z dalších regionů zaplatila hejtmanství za prezidentské cesty od zvolení Zemana v roce 2013 téměř 17 miliónů.

O změně financování mluví například i zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), podle kterého by se cesty prezidenta měly hradit z rozpočtu kanceláře prezidenta.

„Chci, aby to platila celé, ne aby se jenom podílela,” odpověděl Novinkám Čunek na dotaz, zda by se prezidentská kancelář měla podílet na hrazení nákladů návštěvy prezidenta. Náklady na jednu návštěvu se prý pohybují mezi 400 až 500 tisíc i korun.

Podobně se na to dívá i hejtman Pardubického kraj Martin Netolický (ČSSD) nebo šéfka Asociace krajů České republiky (AKČR) a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumtezová (ANO). Ta by také uvítala, kdyby část nákladů například za ostatní členy delegace hradila kancelář prezidenta.

„Kraj na jeho březnovou návštěvu vydal okolo 485 tisíc korun, loni byla částka vyšší,“ uvedla Vildumetzová.

Hlava státu se nechce nikoho doprošovat

Zeman už na začátku svého funkčního období sliboval, že bude do krajů často jezdit, s blížící se obhajobou mandátu však sílí kritické hlasy, které namítají, že si dělá za peníze krajů kampaň.

Prezident však není příliš nakloněn tomu, aby se prezidentská kancelář finančně podílela na jeho cestách do krajů, jak by si to hejtmani představovali.

Na závěr své návštěvy Libereckého kraje prohlásil, že se nebude nikoho doprošovat.

„Kdybych se měl doprošovat hejtmanů nebo krajů, abych směl do tohoto kraje pouze tehdy, když si zaplatím náklady na nějaké obložené chlebíčky, tak do toho kraje prostě nepojedu. A to je všechno,“ oznámil v Doksech Zeman.

Zeman si před svým odjezdem rovněž postěžoval, že lidé, kteří proti němu ve městech demonstrovali, k němu nebyli laskaví. Transparenty s různými výzvami pro prezidenta se objevily na všech místech, která Zeman v Libereckém kraji navštívil.

„Nazývali mě dědkem, který se neudrží na nohách. Právě pro tyto výrazy je považuji za patologickou sedlinu české společnosti, jak říkal Tomáš Masaryk. Můžeme jim také říkat kraválisté,“ zmínil.

(pel)