Parlament chce potrestat ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše. Ten už dříve uvedl, že vládu nikdy neopustí .

Andrej Babiš je usvědčený lhář a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů. Usnesla se na tom sněmovna. Poslanci požadují, aby prezident Miloš Zeman vyvodil patřičné důsledky. Ministr financí a šéf ANO se však už dříve vyjádřil, že z vlády nikdy neodejde.

Jednání s názvem „Zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti” navrhla opoziční ODS a podpořila ji i TOP 09.

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek už dříve řekl, že poslanci chtějí probrat také další nahrávku, na níž se objevují Babišova ostrá slova o některých politicích, ale i slova o arbitrážním soudu. Kalousek míní, že se Babiš snažil personálně ovlivnit rozhodčí sbor arbitrážního soudu Hospodářské a Agrární komory.

„To je nepřijatelný skandál,“ poznamenal Kalousek.

Babiše připodobnil k někdejšímu šéfovi Věcí veřejných Vítovi Bártovi.

„Byl to takový váš předskokan,“ řekl Kalousek.

Dodal, že oba jsou si podobní svojí zálibou v policejních spisech i tím že jsou oba „ufňukaní lháři“.

Podle Kalouska byl ale Bárta proti Babišovi formát.

Fiala: Babiš lže, média úkoluje

„Obsah nahrávek týkajících se ministra financí Andreje Babiše je natolik závažný, že musí být předmětem prošetření. Existuje totiž podezření, že vicepremiér Babiš úkoloval média, zneužíval je k útokům na své politické soupeře a měl přístup k informacím o probíhajících policejních vyšetřováních,“ uvedl k tomu předseda ODS Petr Fiala.

Sněmovna by podle něj měla zaujmout jasný postoj.

„Ukázalo se, že Andrej Babiš lže, že navzdory slibům ovlivňoval média,” prohlásil Fiala.

Babiš prý nemá žádnou moc, politiky obvinil ze lži

„Přišel jsem pro to, abych se snažil vysvětlit lidem, co se vlastně v naší zemi děje. Ano, dnes to bude další pokus o popravu Babiše v přímém přenosu. Je to už napodruhé, co je tady taková poprava organizovaná tradičními politickými stranami,“ tvrdí ministr financí.

Babiš řekl, že nahrávky, o kterých poslanci chtějí mluvit, byly zmanipulované. Prohlásil, že žádnou politickou moc nezneužívá.

„Já žádnou politickou moc nemám, tak mi řekněte jakou,” řekl.

V závěru svého projevu osočil poslance, že lžou.

„Já chci, abyste přestali lhát. Mám svoji politickou kariéru čistou. Je to kampaň, kterou jste připravili. Nebudu rezignovat, můžete mě i zabít, ale nebudu rezignovat a neodejdu z politiky,” uvedl.

Zaorálek začal projev vtipem 

Na plénu vystoupil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten své vystoupení začal vtipem, který znal od svého otce.

„Opilý muž nastoupí do tramvaje a vyzvrací se cestujícímu do klína. Znečištěný cestující mu začne nadávat. Podívejte se, vy jste čuně! Opilec mu odpoví: Já že jsem čuně? Podívejte se na sebe, jak vypadáte,“ řekl ministr zahraničí.

Zaorálek k tomu řekl, že v takové situaci si připadá po Babišově projevu.

Babiš podle Zaorálka tak dlouho říkal, že bojuje s matrixem, že se nakonec ukazuje, že matrix buduje. Zaorálek také poukázal na to, že bohatí lidé jsou schopni zaplatit si „kde co“.

„Když vstupují lidé jako vy do politiky, je v tom obsaženo velké nebezpečí,“ řekl Zaorálek.

Soudí, že Babiš do politiky jen proto, aby hájil zájmy svého podniku, tedy skupiny Agrofert.

Zaorálek věří, že prezident chce dosáhnout kompromisu v řešení vládní krize. Sobotka by se podle něj jednání nevyhýbal.

Závěr parlamentu: Babiš opakovaně lhal

Sněmovna nakonec po mnohahodinovém jednání schválila usnesení, že Babiš opakovaně veřejně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů. Poslanci vyzvali prezidenta Miloše Zemana, aby důsledně a bez zbytečného odkladu dodržoval ústavu.

Sociální demokracie je spokojená s řešením, které sněmovna přijala, jen napůl. Místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek bude chtít, aby se ke kauze zřídila vyšetřovací komise.

„Po této schůzi a po tomto usnesení musí následovat něco dalšího. Myslím, že se nelze spokojit s tím, že pan Babiš tady opět nic nevysvětlil,” zdůvodnil svůj požadavek Zaorálek.

Sám Babiš považuje usnesení parlamentu za skandální.

„Nikdy jsem nelhal a média jsem neovlivňoval. Neexistuje žádný článek, který jsem si objednal. Ta kampaň proti mně běží,” řekl lídr hnutí ANO.

(pel)