Rusko představilo nejmocnější zbraně určené do arktických regionů.

Ruská armáda poprvé představila protivzdušné systémy Tor-M a Pancir ve verzích pro nově budované arktické útvary. V přístavu Vladivostok posádka předvedla protiletadlové rakety S-300 a Osa, nechyběly ani protilodní střely Bal a Bastion. Rusko oslavovalo Den vítězství a nejmocnější zbraně ukázalo na přehlídce v Moskvě.

Tradičně největší vojenská přehlídka se letos konala v Moskvě, kde po Rudém náměstí pochodovalo více než 10 tisíc vojáků a vojákyň. Předvést se mělo také 114 kusů bojové techniky a 72 letadel a vrtulníků. Armáda ale kvůli nepřízni počasí tuto část přehlídky zrušila.

Poprvé na Rudé náměstí vyjela i technika určená pro nasazení v Arktidě, protivzdušné systémy Tor-M a Pancir. Na přehlídce nechyběly mezikontinentální balistické rakety Jars.

Prezident Vladimir Putin během svého proslovu řekl, že pro efektivní boj s terorismem a dalšími globálními hrozbami je potřeba sjednotit a upevnit celé mezinárodní společenství. Dodal, že Rusko je na mezinárodní spolupráci připraveno.

Oslavy vítězství v Moskvě vyjdou podle tisku na více než půl miliardy rublů (asi 220 milionů korun), přestože z hlediska počtu tanků a další techniky je letošní moskevská přehlídka nejskromnější za poslední tři roky.

(pel)