Papež František zpochybnil použití americké "Matky všech bomb" v Afghánistánu. Nelíbí se mu, že je ničivá bomba označována za "matku".

Papež František chce bránit skutečné biologické matky proti nejničivější americké nejaderné bombě, kterou USA označují jako „Matka všech bomb“ (Mother Of All Bombs – MOAB). Svatý otec poukázal na zásadní rozdíl mezi skutečnou biologickou matkou, která dává život a mezi ničivou zbraní, která životy lidí bere.

Trumpova americká armáda použila nedávno „Matku všech bomb“ v akci proti teroristům v Afghánistánu. Trump si v západním světě a zejména v USA za svoji vojenskou akci vysloužil velkou pochvalu. Mnozí jeho kritici v USA považují použití MOAB v Afghánistánu za jediný úspěch Donalda Trumpa ve funkci…

Tato obří bomba zabila v první polovině dubna na východě Afghánistánu téměř stovku bojovníků teroristické organizace Islámský stát. Bomba s oficiálním označením GBU-43 obsahuje zhruba 11 tun výbušného materiálu.

Podle Papeže Františka by však nejničivější americká nejaderná bomba neměla být nazývána „matkou všech bomb”, neboť takový název popírá skutečnou biologickou funkci matek.

„Bylo mi stydno, když jsem slyšel to jméno. Matka dává život a tohle rozsévá smrt, a my tomu zařízení říkáme matka. Co se to děje?” zeptal se papež v řečnické otázce během setkání se studenty.

Papež František se již za 2 týdny osobně setká s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, kterého přijme ve Vatikánu. (sfr)