Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) otočil a místo demise celého kabinetu pošle prezidentovi návrh na odvolání samotného ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Šok: demise vlády nebude. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) změnil postup a chce odvolat jen ministra financí Andreje Babiše (ANO). Demisi se rozhodl nepodat kvůli postoji prezidenta Miloše Zemana, který by ji vnímal jako osobní akt, a nikoliv jako demisi celého kabinetu. Sobotka to oznámil po jednání nejužšího vedení sociální demokracie.

„Prezident začal interpretovat ústavu v rozporu s ústavní praxí. Začal tvrdit, že s demisí premiéra nekončí celá vláda a že to znamená, že se vymění pouze předseda vlády. V takové situaci ale má demise nedává žádný smysl,” připomněl Sobotka.

Sobotka řekl, že Babiš je zatížen podezřeními, že neodváděl daně a že úkoloval novináře v médiích, která v minulosti vlastnil, jak mají psát. Podle něj by to stačilo na odchod každého ministra, pouze Babiš se odejít zdráhá. Podle Sobotky se ministr financí nedokáže rozhodnout v zájmu státu, proto ho odvolává.

„Ministr financí, který je zatížen skandály, by při takové interpretaci ve vládě zůstal a nebyl by naplněn smysl toho, proč jsem demisi zvažoval,” vysvětloval premiér.

Zdůraznil, že lídr hnutí ANO nemá problém pouze s kauzou ohledně korunových dluhopisů, ale nyní i kvůli ovlivňování médií. Na veřejnost unikla nahrávka, na které Babiš s novinářem MF Dnes řeší články o politických konkurentech (psali jsme zde).

„Na základě tohoto vývoje vás chci informovat, že demisi podávat nebudu a zvolím jiné řešení. Dnes odešlu prezidentovi republiky návrh na odvolání ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše z vlády,” oznámil premiér.

Dodal, že věří, prezident bude postupovat v souladu s ústavou a ministra bez jakéhokoliv protahování odvolá.

Babiš chce rozhodnutí nechat na Zemanovi

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš nechá rozhodnutí o svém případném odvolání na prezidentovi Miloši Zemanovi. Řekl, že nevidí důvod ke svému odchodu z vlády. Argumenty premiéra Bohuslava Sobotky jsou podle něj směšné.

„Co na to říct, pan premiér mění stanovisko počtvrté za pár hodin. Ty jeho argumenty jsou směšné,“ uvedl. Postoj premiéra je podle něj součástí kampaně ČSSD proti němu.

Zopakoval, že je sledován a odposlouchávám agenturou, která má blízko k rozvědce spadající pod ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

„Nemám na to samozřejmě důkazy, ale ty informace jsou. Považuji to za skandální spiknutí. ČSSD používá všechny prostředky, aby mne likvidovala,“ uvedl.

Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka mění Sobotka názory takřka každou hodinu. Hrad proto podle něj raději počká, zda si svůj „přemet“ nerozmyslí. Dodal, že se prezident Zeman zeptá Babiše, zda se chce stát mučedníkem. Prezident podle něj bude postupovat uvážlivě a ve prospěch Česka.

(pel)