Setkání prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na Hradě bylo fiasko. Prezident odešel předčasně. (Foto: Twitter)

Babišův prezident Miloš Zeman potrestal premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Prezident přijal demisi předsedy vlády, kterou Sobotka oficiálně ani nepodal. Schůzka na Hradě tak skončila fiaskem. Sobotka totiž dorazil na setkání s hlavou státu bez demise svého kabinetu, Zeman však nechal na Pražském hradě připravit sál, jako by ministerský předseda demisi přinesl.

Očekávaná schůzka na Pražském hradě, na které měl premiér Sobotka předat Zemanovi demisi, skončila fiaskem. Zeman totiž překvapil Sobotku tím, že přímo před novináři uzavíral jeho působení v politice a když se premiér ohradil pro tomu, co Zeman nachystal, prezident se otočil, nechal ho mluvit a odešel.

Zeman Sobotku na úvod schůzky odkázal k mikrofonu a vybídl, ať se vyjádří.

„Nevím, k čemu bych se měl vyjádřit. Já jsem přišel na jednání s panem prezidentem o řešení vládní krize,“ řekl Sobotka.

„Moje sdělení bude poněkud delší,“ začal odpověď Zeman.

Prezident Sobotkovi sdělil, že očekával demisi, takže mu poděkoval za dosavadní práci a požádal ho, aby vláda plnila dál svou roli, dokud nebude jmenována nová.

„Ještě včera mě sekretariát předsedy vlády informoval, že premiér chce přijet na Hrad podat demisi, proto jsme připravili obvyklé aranžmá, které probíhá při všech demisích vlád,“ uvedl.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Pražském hradě. (Foto: Twitter)

Sobotka opáčil, že přišel diskutovat o aktuální situaci. Zarazilo ho, jak Pražský hrad ke schůzce přistoupil, nebylo to podle něj nutné.

Prezident Sobotkovi také vyčetl, že způsobil krizi. Podle Sobotky však krizi zapříčinil ministr financí Andrej Babiš (ANO) tím, že nevysvětlil okolnosti kolem svého podnikání a majetku.

„Krizi nevytvořila rezignace předsedy vlády, tuto krizi vytvořil problém místopředsedy vlády Andreje Babiše, vláda fungovala velice dobře,“ řekl Sobotka.

Zeman poté přednášel proslov, jako by demisi převzal.

„Takže mi, vážený pane premiére, dovolte, abych vám poděkoval za práci, kterou jste vykonal v čele vlády,“ uvedl Zeman.

Sobotku také vyzval, aby vláda jako obvykle plnila dál své úkoly, ale nepřijímala žádná strategická rozhodnutí.

Sobotka prohlásil, že přišel na Hrad k politickým konzultacím o aktuální situaci. Uvedl, že nebyl předem informován o tom, jaký ceremoniál byl připraven, a kritizoval způsob, jakým byl přijat.

„Situace pro Českou republiku není jednoduchá, zaráží mne způsob, kterým Hrad přistoupil k této schůzce,“ řekl.

(pel)