ČSSD navrhne od roku 2017 opět zvýšit minimální mzdu, poskočit by měla na 12200 korun.

ČSSD chce od roku 2017 opět zvýšit minimální mzdu. Sociální demokraté navrhnou nárůst o 1200 korun na 12200 ze současných 11 tisíc. Uvedl to předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Návrh předloží ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). 

„Nejprve ho předložíme sociálním partnerům, aby se mohli vyjádřit. Po nich, odborech a zaměstnavatelích projedná návrh vláda. Je to jedna z aktuálních priorit sociální demokracie,“ uvedl Sobotka.

Sobotka doplnil, že když začínal jako předseda vlády, byla minimální mzda 8500 korun. Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL zvýšila minimální mzdu už třikrát, podle koaliční dohody se měla přiblížit ke 40 procentům průměrné mzdy.

„Chceme, aby se minimální mzda zvyšovala každý rok, protože to je nejlepší motivace pro lidi k práci. Lidé, kteří pracují za minimální mzdu, musí mít více finančních prostředků než ti, kteří jsou závislí na sociálních dávkách,“ zdůraznil Sobotka.

Podle něj chce ČSSD pokračovat i ve zvyšování ostatních mezd.

„Chceme, aby od 1. července bylo účinné nařízení vlády, které zvýší platy zaměstnanců v kultuře a sociálních službách a technických zaměstnanců ve školství. Od 1. července by mělo platit nařízení, které vrací deset procent tarifů příslušníkům bezpečnostních sborů, jako jsou hasiči nebo policisté,“ řekl Sobotka.

Jednat se bude i o zvýšení mezd od příštího roku pro všechny zaměstnance veřejného sektoru.

„Státu se daří, ekonomika funguje, a proto je důležité, aby se zlepšila životní úroveň občanů,“ dodal Sobotka.

(pel)