Francouzi protestovali proti kandidátce na prezidentku Marine Le Penové.

Francouzi místo oslav práce 1. máje „slavili“ Den nenávisti proti kandidátce na prezidentku Marine Le Penové. Po celé Francii se konaly demonstrace. Tisíce jejích odpůrců se sešly v Paříži, Marseille, Nantes i Lille.

Le Penová zahájila svůj mítink ve Villepinte na severním předměstí Paříže. Svého centristického rivala Emmanuela Macrona zkritizovala za to, že neřekl, kdo bude v případě vítězství jeho premiér.

„Můj sok se neodvažuje říct, koho jmenuje, bezpochyby proto, aby Francouze nevyděsil,“ řekla Le Penová svým sympatizantům.

Le Penovou ve Villepinte doprovázel neúspěšný prezidentský uchazeč a její kandidát na předsedu vlády Nicolas Dupont-Aignan. Macrona označil za „mladou a nevyzrálou“ verzi končícího prezidenta Françoise Hollandea. Zvolení Macrona by podle něj znamenalo „definitivní zavření Francie do vězení, jakým je Evropská unie“.

Politické mítinky zahájil bývalý předseda krajně pravicové Národní fronty Jean-Marie Le Pen, otec Marine Le Penové. Jako tradičně se Le Penovo shromáždění konalo u sochy Jany z Arku. Z davu zaznívaly výkřiky jako „Francie Francouzům“ nebo „islám ven“. Podle listu Le Parisien dorazilo asi 300 lidí a akci narušily problémy s mikrofonem.

(pel)