V Koreji hrozí vypuknutí války. Spojené státy budují v Jižní Koreji protiraketový štít proti Kimovým raketám. Posiluje ale i čínská námořní síla, Peking spustil na vodu druhou letadlovou loď.

V Koreji hrozí vypuknutí války. Spojené státy chtějí začít montovat v Jižní Koreji protiraketový štít a chránit tak zemi před útokem Kimových raket. Proti stavbě protestovali místní občané a aktivisté. Posiluje ale i čínská námořní síla. Peking spustil na vodu druhou letadlovou loď. Loď byla spuštěna na vodu v době zvýšeného napětí na Korejském poloostrově a během trvajícího sporu o ostrovy v Jihočínském moři, na které si Peking klade nároky.

Kontejnery s první částí amerického protiraketového štítu THAAD dorazily navzdory protestům na místo svého určení na základnu na jihovýchodě Jižní Koreje. Jednat by se mělo o šest odpalovacích zařízení, několik protiraketových střel a radar pracující ve spektru X. Na místo určení dorazilo šest nákladních vozů.

Proti jejich příjezdu protestovaly stovky lidí s mírovými transparenty, i když přeprava nebyla nijak avizovaná. Stálo na nich „Žádný THAAD, žádná válka!”, „Američané, jste přátelé, nebo okupační vojska?”.

„Pracujeme s Jižní Koreou, jak rychle je to možné, na završení rozmístění obranného systému THAAD proti severokorejským raketovým hrozbám,” sdělil Pentagon.

„Nelegální severokorejské zbrojní programy představují jasné a velké nebezpečí pro americkou národní bezpečnost. Severní Korea otevřeně prohlašuje, že její balistické rakety mají dopravit jaderné zbraně, aby zasáhly města v USA, Korejské republice a Japonsku.”

Rozmístění štítu, který by měl být hotový do roka, dělí celou korejskou společnost. Nejde totiž jen o aktuální hrozbu z KLDR. Panují spekulace, že výstavba se urychluje, aby nešlo rozhodnutí o umístění zvrátit. Souhlas se štítem přitom dala vláda sesazené prezidentky Pak Kun-hje a největší favorit voleb Mun Če-in z liberální Demokratické strany řekl, že by kontroverzní rozhodnutí měla přezkoumat nová vláda.

Roste i čínská námořní síla

Čína spustila na vodu svou druhou letadlovou loď, která byla postavena v přístavu Ta-lien na severovýchodě země. Jedná se o první letadlovou loď navrženou a stavěnou přímo v Číně. Její stavba začala v roce 2014, předloni Čína potvrdila její existenci.

Svou první letadlovou loď Liao-ning zařadila čínská armáda do aktivní služby v září 2012 a loni v listopadu ji označila za bojeschopnou. V první polovině ledna se Liao-ning zúčastnil vojenského cvičení v Jihočínském moři. Peking si klade nároky na 90 procent rozlohy Jihočínského moře a na sporných útesech tam buduje umělé ostrovy.

Expanzivní politika Číny, která se kvůli ní dostala do sporu se svými sousedy, zneklidnila i USA. Jihočínským mořem vedou významné námořní trasy, je bohaté na ryby a pravděpodobně se pod jeho dnem skrývají naleziště ropy a plynu.

Cestou zpět do vlasti Liao-ning proplul Tchajwanským průlivem, jenž od sebe odděluje pevninskou Čínu a ostrov Tchaj-wan, který Peking považuje za svou odštěpeneckou provincii a kterému v případě vyhlášení nezávislosti hrozí vojenským útokem.

(pel)