Francie si ve druhém kole prezidentských voleb vybere mezi centristou Emmanuelem Macronem a nacionalistkou Marine Le Penovou.

O křeslo francouzského prezidenta bude ve 2. kole bojovat liberál Emmanuel Macron s pravicovou kandidátkou Marine Le Penovou. V prvním kole prezidentských voleb ve Francii zvítězil Macron s 23,75 procenta hlasů. Pro Le Penovou hlasovalo 21,53 procenta voličů. Oběma politikům se podařilo porazit tradiční systém dvou nejsilnějších stran, z nichž vycházely dosavadní hlavy státu. 

Macron se vyjádřil už prvním odhadům, podle nichž vedl.

„Francouzi vyjádřili svou touhu pro změnu. Otáčíme stránku v politických dějinách Francie,” řekl.

Le Penová oslavovala slovy o historickém výsledku. Při svém vystoupení po nedělním hlasování vyzvala všechny francouzské vlastence, aby ji podpořili. V sázce je podle ní přežití Francie.

„Nastal čas osvobodit francouzský lid z područí arogantních elit. Jsem lidová kandidátka,“ řekla Le Penová.

Třetí skončil s 19,91 procenta hlasů zástupce republikánů François Fillon a jen těsně za ním se s 19,64 procenta umístil kandidát krajní levice Jean-Luc Mélenchon.

Pátou příčku obsadil socialista Benoit Hamon, pro něhož hlasovalo jen 6,35 procenta zúčastněných voličů. To je nejhorší výsledek socialistů v prezidentských volbách za několik desítek let.

Celkem se o prezidentské křeslo v prvním kole ucházelo 11 kandidátů, volební účast činila 78,69 procenta. To je o něco méně než v předchozích prezidentských volbách v roce 2012, kdy v prvním kole přišlo hlasovat 80,42 procenta voličů.

Poprvé v historii nepostoupil kandidát zavedené politické strany

Vítězní kandidáti nepatří k žádné z tradičních velkých stran, tedy konzervativní pravici a socialistům, které se doposud střídaly za páté republiky u moci a z nichž vždy doposud pocházel některý z prezidentů. Situace se tak přizpůsobila náladě voličů znechucených stávajícím uspořádáním a toužících po vzniku nové politické scény.

Francois Fillon uznal svou porážku a vyzval své voliče, aby ve druhém kole podpořili Emmanuela Macrona. I socialista Benoît Hamon uznal porážku, přijal za ní osobní odpovědnost a vyzval své voliče, aby ve druhém kole podpořili Emmanuela Macrona.

Jednoznačnou podporu získal Macron také z Bruselu, mimo jiné od předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera či šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové.

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel věří, že Macron ve druhém kole „ukáže pravicovému extremismu, populismu a euroskepticismu, kde je jejich místo“.

Předseda opoziční Sociálnědemokratické strany Martin Schulz doufá, že Macron přesvědčivým rozdílem porazí „protievropskou a otevřeně rasistickou Marine Le Penovou“.

Prvotní odhady výsledků uvítal i český premiér Bohuslav Sobotka.

„Tak to by byla dobrá zpráva. Pro Francii, Česko i Evropu…“napsal premér na twitteru.

Trhy reagovaly na výsledek francouzských prezidentských voleb okamžitě. S otevřením asijských trhů euro prudce posílilo vůči dolaru z hladiny 1,07, kolem které se pohybovalo po celý minulý týden až k 1,092 EUR za jeden dolar. Následně euro své zisky mírně korigovalo a dnes ráno se obchoduje v kursu kolem 1,085 za jeden dolar.

Kurs české koruny vůči euro zůstal skoro stabilní na úrovni 26,85. Česká koruna se tak svezla s posílením eura a dosahuje dnes ráno vůči americkému dolaru kursu 24,65. Koruna je tak vůči dolar nejsilnější od listopadu minulého roku, kdy dolar posílil v reakci na zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Bývalý bankéř a ministr ekonomiky socialistické vlády Macron chce přinést nové liberální recepty pro příliš sešněrované ekonomické prostředí a v zahraničí politice se hlásí k tradičnímu spojenectví se Západem a k dalšímu budování EU.

Le Penová chce naopak ochranářská opatření, uzavření hranic, tvrdé omezení imigrace, opuštění eura nebo rovnou i EU.

Druhé kolo prezidentských voleb proběhne v neděli 7. května.

(pel)