Až 3000 Turků vyšlo do ulic protestovat proti výsledkům referenda, ve kterém si prezident Erdogan zajistil posílení pravomocí a fakticky doživotní funkci prezidenta.

Obyvatelé Turecka zuří. Až 3000 lidí vyšlo do ulic Istanbulu protestovat proti tureckému prezidentovi Erdoganovi. Nesouhlasí totiž s výsledky nedělního referenda, kterým si Erdogan zajistil posílení svých pravomocí a fakticky doživotní funkci prezidenta. Lidé nesli transparenty s hesly jako „Zloděj, vrah, Erdogan“ nebo „Ne, my vyhrajeme“.

„Bok po boku proti fašismu,“ skandovalo asi 2000 lidí ve čtvrti Kadiköy v asijské části Istanbulu.

Demonstrující lidé měli namířeno k sídlu ústřední volební komise. Právě ta učinila během referenda sporné rozhodnutí, že se budou do výsledků započítávat i hlasovací lístky bez oficiálního razítka.

Další asi tisícovka protestujících vyšla večer do ulic ve čtvrti Beşiktaş, v evropské části Istanbulu. Nesli mimo jiné hesla jako „Ne, my vyhrajeme“ a skandovali „zloděj, vrah, Erdogan“. Podle agentury AFP jim lidé z okolních domů z oken vyjadřovali podporu mimo jiné tím, že bouchali do hrnců a pánví.

V referendu zvítězili příznivci změn ústavy, které posílí pravomoce prezidenta. Výsledky však zpochybnila opozice, která kritizuje, že národní volební komise povolila sčítat i hlasy na lístcích bez razítka. Požaduje proto přepočítání hlasů. Nedostatečně orazítkovaných hlasů je podle opoziční strany asi tři milióny, což by stačilo ke zvrácení výsledku. Zastánci ústavní změn totiž zvítězili asi o 1,3 miliónu hlasů.

Prezident a jeho příznivci hájí změnu parlamentního systému na systém prezidentský tím, že to přinese Turecku stabilitu a prosperitu. Oponenti se obávají, že to povede k autokratické vládě jednoho muže.

Turecká vláda přijala doporučení národní bezpečnostní rady prodloužit o další tři měsíce výjimečný stav v zemi. Ten byl v Turecku zaveden loni v červenci po neúspěšném pokusu části armády o převrat a byl už několikrát prodloužen.

Zasedání rady předsedal Erdogan, který předsedal i následnému jednání vlády. Není proto překvapivé, že kabinet doporučení přijal. Erdogan už dříve prohlásil, že mimořádná opatření v Turecku potrvají tak dlouho, dokud se situace v zemi nezklidní.

(pel)