Samohybné houfnice české armády zmodernizuje za 1,5 miliardy korun společnost Tatra.

Kopřivnická Tatra zbrojaře Jaroslava Strnada dodá české armádě 33 vylepšených samohybných houfnic Dana za 1,5 miliardy korun. Ministerstvo obrany za zakázku ale zaplatí zhruba o 400 tisíc korun více, než původně předpokládalo.

Ministerstvo obrany jiného dodavatele neoslovilo a zakázku získala Tatra přímo bez výběrového řízení. Úřad jednal rovnou s Tatrou, protože houfnice mají její podvozky. Rezort proto využil výjimku ze zákona, podle které nemusí vypsat otevřené výběrové řízení, uvedl deník E15.

„Na tomto projektu by se měly podílet i podniky mimo Tatra Trucks a Czechoslovak Group, jedním z důvodů je vytíženost našich kapacit exportními zakázkami. Je to možnost pro spolupráci více partnerů v rámci českého obranného průmyslu tak, aby byl pro armádu dosažen co nejlepší poměr mezi cenou a výkonem,“ uvedl mluvčí Tatry Andrej Čírtek.

Kopřivnický podnik už vylepšené houfnice představil pod označením M1M. Kromě Tatry, která patří českým podnikatelům Jaroslavu Strnadovi a Renému Materovi, by se na zakázce mohly podílet i jiné podniky českého obranného průmyslu. Do projektu by se mohla zapojit společnost STV Group, která repasovala totožný typ houfnic pro polskou armádu, nebo státem vlastněná munička Explosia.

I když cena zakázky na modernizaci tří desítek houfnic přesáhne 1,5 miliardy korun, ministerstvo obrany ještě loni na podzim předpokládalo, že renovace vyjde na 1,1 miliardy. Zakázka je tak nakonec zhruba o 400 tisíc korun dražší. Současná kalkulace je vyšší i kvůli DPH a není konečná.

K ceně je třeba připočítat nákup systémů řízení palby, pořízení GPS přijímačů a radiostanic od americké vlády, sdělil úředník obeznámený s podrobnostmi obchodu. Jen přijímače a radiostanice by měly stát přes 50 milionů.

S dodávkou vylepšených zbraní ministerstvo počítá v letech 2018 až 2020.

(pel)