Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) rezignoval na svou funkci kvůli aféře s rekreačním domem a vysokými odměnami. Rekreační objekt pro hejtmana staví Martin Bláha, předseda představenstva Jihočeských nemocnic a člen představenstev všech osmi zdravotnických zařízení v kraji. Chaty tak fakticky buduje podřízený pro nadřízeného.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) odstoupil z funkce. Své rozhodnutí oznámil den poté, co se rozpadla krajská koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012. Koalice se rozpadla kvůli aféře s vysokými odměnami pro vedení společnosti Jihočeské nemocnice a hejtmanovu rekreačnímu domu. Ten pro něj staví Martin Bláha, ekonomický ředitel Nemocnice České Budějovice, který je i předsedou představenstva společnosti Jihočeské nemocnice. Bláha jako „odměnu“ bral roční příjem 7,2 milionu korun.

Krize na hejtmanství začala poté, co před několika týdny vyšlo najevo, že v Lipně nad Vltavou staví pro hejtmana a jeho náměstka Jaromíra Slívu (ČSSD) rekreační domy Martin Bláha, předseda představenstva Jihočeských nemocnic a člen představenstev všech osmi zdravotnických zařízení v kraji. Chaty tak fakticky buduje podřízený pro nadřízeného.

Opozice a následně i ANO kritizovaly sociální demokracii za to, že Martin Bláha má roční příjem 7,2 milionu korun. Navíc jim vadilo, že Bláha nechává v Lipně nad Vltavou stavět pro hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) rekreační dům.

„Jsou to pseudokauzy a moji kolegové z ČSSD mě podporují,“ uvedl Zimola.

Politická situace podle něj vyžaduje jasné a „chlapské“ řešení.

„Neodcházím zhrzeně, uraženě ani naštvaně, odcházím unaveně po dlouhých osmi letech práce pro kraj. Těším se, že si odpočinu a naberu síly pro nové výzvy,“ prohlásil.

Podle hejtmana se v minulých týdnech objevovaly záminky pro rozpad koalice a bylo prý jasné, že spolupráce s hnutím ANO nemůže dlouho pokračovat.

„V posledních týdnech jsem byl vystaven enormnímu tlaku, kdy se vytahovaly třaskavé kauzy, vymyšlená kompromitující videa a zinscenované audio nahrávky. To vše se pak používalo jako záminka pro postupné rozbíjení dnes již neexistující krajské koalice,“ pokračoval odcházející Zimola.

Své rozhodnutí oznámil den poté, co se rozpadla krajská koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012.

První dvě nejsilnější partaje se přely o obsazení vedení nemocnic a odměny pro jejich manažery, tedy i pro zmíněného Bláhu.

Nyní v kraji pokračují vyjednávání o nové koalici. Měla by být středopravá ve složení ANO, ODS, KDU-ČSL a uskupení Pro jižní Čechy, ve kterém jsou TOP 09 a Starostové. Ve hře jsou i Jihočeši 2012. Hejtmankou by se mohla stát dosavadní vicehejtmanka Lucie Kozlová z ANO.

ČSSD chce coby vítěz voleb zkusit sestavit novou koalici s hnutím Jihočeši 2012, koalicí Pro jižní Čechy a KDU-ČSL. Sám Zimola nechce být přítěží a hodlá se očistit v kauze „rekreačního domku“ na Lipně.

Video sledujte zde 

(pel)