Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se bude v komunistickém Šanghaji učit, jak má řídit Prahu.

Vedení města Prahy se bude učit řídit město od komunistického Šanghaje. Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) se chce hlavní město v čínské metropoli inspirovat způsobem moderního vedení města a elektronizací služeb.

Praha uzavře se Šanghají sesterskou smlouvu, která má vést k podpoře ekonomické, vědecké a společenské spolupráce. Obdobnou smlouvu s Pekingem opozice kritizovala kvůli souhlasu s jednotnou Čínou, který byl její součástí. Smlouva se Šanghají ho podle primátorky neobsahuje.

Města mají podle smlouvy, kterou musí ještě potvrdit zastupitelstvo, spolupracovat v oblasti obchodu, vědy, technologií, kultury, zdravotnictví, vzdělávání a sportu.

Praha se chce v Šanghaji inspirovat způsobem moderního vedení města a elektronizací služeb.

„Šanghaj má na rozdíl od Prahy 24 milionů obyvatel a jen 14 městských částí. Přesto umí prostřednictvím sbírání a vyhodnocování dat dobře řídit město a lépe plánovat,“ uvedla primátorka.

Podle Krnáčové se Šanghaj se loni na Prahu obrátila s žádostí o know-how v oblasti záchranné služby a letecké záchranné služby.

Podobnou spolupráci už navázala Praha s čínským hlavním městem Pekingem. Při jejím schvalování zastupitelstvem opozici vadila zejména klauzule, ve které Praha uznala takzvanou jednotnou Čínu včetně Tchaj-wanu. Navrhovala dokonce pozastavení smlouvy po návštěvě čínského prezidenta v Praze. Pražské zastupitelstvo dokument nakonec schválilo hlasy ANO, ČSSD, KSČM a části ODS.

(pel)